La CUP-NCG registra la llei catalana pel dret a l’avortament perquè sigui realment “lliure i gratuït”

Parlament

Una proposta que pretén avançar l’agenda feminista del país amb la despenalització de l’avortament


La CUP-NCG ha registrat aquest matí juntament amb l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius la proposició de llei catalana pel dret a l’avortament. Una proposta que pels cupaires asseguren és clau en l’agenda feminista del país perquè avança en la garantia dels drets sexuals i reproductius de les dones garantint un avortament “veritablement lliure i gratuït”. D’aquesta manera, la CUP-NCG compleix la moció que es va aprovar per majoria el passat mes de desembre al Parlament que es comprometia aprovar-la durant el primer quadrimestre del 2024. La diputada de la CUP-NCG, Laia Estrada, ha anunciat en roda de premsa que aquesta llei ha d’anar un pas més enllà de la legislació de l’estat espanyol: “La Llei Catalana de l’Avortament ens ha de permetre anar més enllà de la llei espanyola i aconseguir dos grans avenços: treure l’avortament del Codi Penal i acabar amb els terminis”.

Actualment, l’avortament a Catalunya es regula mitjançant la legislació de l’estat espanyol que el manté dins el Codi Penal. Aquest posa un seguit de condicionants que pels cupaires suposen una vulneració del dret a la reproducció i la maternitat. En primer lloc, la llei espanyola només permet avortar fins a la setmana 14 de l’embaràs i a un període de reflexió de 3 dies. Un fet que Estrada denuncia porta a nombroses catalanes a marxar del país per avortar. En segon lloc, avala l’objecció de consciència dels professionals. Una pràctica que a Catalunya “és tan estesa, que fa que el dret a l’avortament no estigui sent efectiu en comarques senceres”, tal  com s’exposa en el preàmbul de la llei. Per tot plegat, la llei que s’ha registrat demana tant posar fi tant als terminis com a l’objecció de consciència per poder despenalitzar l’avortament a Catalunya. “O bé tenim una maternitat lliurement decidida, amb possibilitat d’interrompre embaràs en tot moment, o bé tenim una maternitat decidida amb una llibertat parcial”, ha dit Estrada.

Els anticapitalistes s’han mostrat confiats que aquesta llei superarà els tràmits al més aviat possible perquè arribi al ple, tenint en compte que la moció prèvia es va aprovar amb majoria gràcies, els vots favorables d’ERC i Junts. Per això, han explicat que estan convençudes que comptaran “amb el seu suport per facilitar que el text no només arribi al Ple sinó que s’aprovi.” Perquè com ha sentenciat la diputada cal que  “davant l’actual ofensiva global contra els nostres drets sexuals i reproductius per part d’una ultradreta masclista, misògina i LGBTI-fòbica, des de la CUP, responem amb més drets i més feminisme”.

7 de març de 2024