La CUP proposa que Girona s’adhereixi al moviment de les “transition towns”

Nacional

Aquesta iniciativa integra centenars de comunitats d’arreu del món amb l’objectiu d’impulsar experiències encaminades a minorar la dependència energètica i lluitar contra els efectes del […]


Aquesta iniciativa integra centenars de comunitats d’arreu del món amb l’objectiu d’impulsar experiències encaminades a minorar la dependència energètica i lluitar contra els efectes del canvi climàtic

El grup municipal de la CUP a l’Ajuntament de Girona ha proposat que Girona es declari ‘ciutat en transició’, a través d’una moció que es debatrà dilluns al ple municipal. Així, la formació aposta perquè la ciutat s’impliqui en el moviment de les ‘transition towns’, que integra centenars de comunitats d’arreu del món amb l’objectiu d’impulsar iniciatives locals encaminades a minorar la dependència energètica i lluitar contra els efectes del canvi climàtic.

Aquest moviment, sorgit a la població irlandesa de Cionn tSáile l’any 2005, defensa la necessitat que les comunitat humanes facin aquest tipus de transició cap a un consum energètic més baix, i concreta la seva acció en cinc àmbits, que són principalment energia, educació, agricultura, economia i salut. La CUP ha admès que es tracta d’un moviment encara força desconegut, però  “necessari i amb molt de recorregut per davant tenint en compte l’actual situació social i econòmica”.

El text proposa la creació d’un grup de treball, emmarcat en la Taula pel Canvi Climàtic, que s’encarregui d’impulsar projectes d’acord amb aquest moviment, i que serveixi per estrènyer llaços i intercanviar experiències amb d’altres ciutats d’arreu del món que ja han iniciat el camí de la transició. En aquest sentit, la formació ha explicat que algunes iniciatives que actualment s’estan desenvolupant a Girona, com ara el Banc del Temps o la moneda local, ja responen a aquesta lògica, i per això la moció demana que l’Ajuntament doni suport a aquestes experiències i les potenciï.

Finalment, la formació ha remarcat la importància de proposar noves iniciatives “que persegueixin la transformació de la societat catalana i gironina per tal d’assolir la nostra plena sobirania, també en l’àmbit energètic”.

11 de gener de 2013