L’abordatge de les violències masclistes a la CUP a debat

Nacional

Com i de quina  manera es fa front a la violència masclista en els moviments socials i en les nostres organitzacions són qüestions que ens preocupen i ens afecten a totes. Només a través d’un procés col·lectiu de formació i debat serem capaces de transformar els nostres espais per fer-los lliures de masclisme.  


Per això us convidem el pròxim 21 d’octubre a la jornada nacional de debat sobre l’abordatge de les violències masclistes, que tindrà lloc a Barberà del Vallès (Torre d’en Gorgs) a partir de les 10h del matí.

Aquesta jornada forma part del procés participatiu que estem duent a terme a la CUP per la creació del ‘Protocol per la prevenció i l’abordatge de les violències masclistes’. És per això que convidem a participar-hi activament d’aquest espai a tota la militància, a les persones simpatitzants de la CUP, a la resta de persones de l’Esquerra Independentista i al moviment feminista.

Els protocols contra les agressions masclistes són una eina col·lectiva d’autodefensa i de treball polític, molt útils per començar a qüestionar-nos i a subvertir les relacions patriarcals que existeixen als nostres espais personals i de militància. Però, com funcionen?, com es creen?, quines limitacions tenen? Aquesta jornada pretén ser un espai per debatre sobre l’abordatge dels casos de violència masclista, i per conèixer les experiències prèvies d’organitzacions que han engegat processos similars al que ara portem a terme a la CUP. Volem conèixer i pensar col·lectivament sobre el recorregut històric d’aquesta eina de la qual ens volem dotar, les seves potencialitats i limitacions, i els mecanismes que fan que siguin útils.

I es que volem que el nostre protocol sigui útil per les dones militants que pateixen agressions i per transformar la nostra organització cap a unes dinàmiques internes que no es regeixin per les lògiques patriarcals. Per aconseguir-ho, el nostre protocol ha de tenir una finalitat reparadora i de creació d’espais segurs per les dones militants, alhora que ha de partir d’una responsabilització col·lectiva d’eliminació de les violències masclistes, en cap cas d’una voluntat punitiva sinó de transformació revolucionària cap als agressors. Però, què vol dir reparació? Com es pot aconseguir o caminar cap a ella?, i què implica un treball no punitiu sinó transformador amb els agressors? Hem de reflexionar i debatre sobre com volem que siguin els nostres processos de gestió en casos de violències masclistes, i aquesta jornada és l’espai per fer-ho!

La jornada estarà estructurada en dos blocs, matí i tarda.

MATÍ
9.30h – Benvinguda
10h – Presentació de la Jornada
10.15 – 11.45h – Taula Rodona: Què són els protocols contra la violència masclista? Història, recorreguts, debats vigents i experiències col·lectives prèvies. Amb la participació de:

  • Julia i Patri (Membres d’un grup de treball de prevenció, gestió i abordatge de les violències masclistes  d’Arran)
  • Laura Àlvarez (Militant de Justa Revolta i membre de la Comissió protocol de l’MPS)
  • Arnau Lopez (Militant d’Endavant i membre de la comissió protocol de l’MPS)
  • Nuria Alzugarai (Membre de la Comissió de seguiment de protocols interns davant de casos de violencia sexista de Sortu)

12 – 13.30h – Taula Rodona: Com treballar per la recuperació i reparació de la dona agredida i com treballar amb els agressors des d’una lògica no punitiva. Amb la participació de:

  • Carla Rigol (Psicòloga de dones especialitzada en violència masclista, associació Helia Dones)
  • Neus Andreu (Facilitadora, formadora i consultora de l’equip de Fil a l’Agulla)
  • Laura Àlvarez (Militant de Justa Revolta i membre de la comissió protocol de l’MPS)
  • Arnau Lopez (Militant d’Endavant i membre de la comissió protocol de l’MPS)

Aquests espais són de participació mixts, amb la voluntat d’oferir un ventall ampli i plural d’experiències a la militància. 

14h – Dinar (amb inscripció prèvia)

TARDA
16 – 18.30h – Trobada no mixta de dones militants i simpatitzants de la CUP
En aquest espai analitzarem i debatrem quina ha de ser la nostra resposta col·lectiva i política davant les agressions masclistes, i on compartirem i valorarem quines necessitats trobem com a dones d’aquesta organització en la gestió dels casos. 

Així  doncs, quedeu totes i tots convidades el pròxim diumenge 21 d’octubre a les 10 h a Barberà del Vallès (Torre d’en Gorgs) per debatre com abordem les violències masclistes, us hi esperem!! 

16 d'octubre de 2018