Posicionament de la CUP sobre la proposta de JxCat i ERC

Nacional

En relació al debat de investidura, la CUP-Crida Constituent vol denunciar abans de res que no té cap mena de justificació que l’Estat espanyol vulgui […]


En relació al debat de investidura, la CUP-Crida Constituent vol denunciar abans de res que no té cap mena de justificació que l’Estat espanyol vulgui intervenir de nou en aquest debat vulnerant la seva pròpia legalitat i les seves pròpies normatives. Amb la nova decisió del Tribunal Suprem, l’Estat espanyol de nou intervé indegudament sobre els tempos, els debats i sobre la mateixa sobirania del Parlament de Catalunya, quan no té la legitimitat ni l’autoritat per vetar candidats a la presidència de la Generalitat de Catalunya que han estat escollits pel poble Catalunya en unes eleccions celebrades sota la més estricta legalitat espanyola, en unes condicions de màxima excepcionalitat política. L’Estat ja va voler impedir la candidatura de Carles Puigdemont, i ara vol tornar a fer el mateix amb Jordi Sánchez.

La CUP-CC constatem per altra banda que com és públic i notari rebem el document de proposta acordat entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya el dimecres 7 de març a les 23:56 hores, quatre minuts abans de l’inici de la Vaga General Feminista a la qual, com és públic i notori, la nostra organització estava adherida i ha cridat a participar, d’acord amb la convocatòria de sindicats de treballadores i del moviment feminista dels Països Catalans. Donades aquestes circumstàncies, i com a respecte a la Vaga General Feminista que va tenir lloc ahir, i que volem subratllar que va tenir una participació i un seguiment històrics dels quals no volem deixar de felicitar el sindicalisme de classe que havia convocat a la Vaga General i al moviment feminista que ha estat decisiu en l’èxit de la convocatòria, no ha estat fins avui que el Grup Parlamentari i el Secretariat Nacional no han volgut ni pogut analitzar el document enviat per JxC i per ERC.

Volem subratllar que del document presentat per aquestes dues organitzacions polítiques no n’extraiem diferències de fons respecte la proposta que el nostre Consell Polític i el Grup d’Acció Parlamentària van rebutjar el passat 3 de març. Pensem la proposta continua tenint mancances importants i decisives en l’àmbit de la construcció i la materialització republicana, la concreció d’un procés constituent, i l’articulació de polítiques socials i econòmiques orientades a treure privilegis als sectors socials que encara en mantenen, per tal de garantir i ampliar drets socials, polítics i de tot tipus al conjunt de la població. Malgrat tot, tant el Secretariat Nacional de la CUP com el Grup Parlamentari de la CUP-CC considerem que la nostra militància ha de tenir els espais corresponents per valorar la proposta rebuda i que aquests es convocaran respectant els tempos interns de la nostra organització.

Finalment, no volem deixar de recordar que la CUP-CC considerem que els tempos, debats i sobirania del Parlament de Catalunya no poden estar imposats ni condicionats pel govern de l’Estat espanyol ni pel Tribunal Constitucional, ni per cap altre òrgan polític o judicial que estan disposats a trepitjar la seva pròpia legalitat per impedir la materialització de la voluntat del poble de Catalunya. Per aquest motiu emplacem a les forces democràtiques i republicanes a respectar els mandats populars i tirar endavant amb els processos polítics independentment dels xantatges i condicionants de les institucions polítiques i judicials de l’Estat.

Per últim, després que s’hagi filtrat la conversa en la que el diputat d’ERC Lluís Salvadó s’expressava de forma clarament masclista, misògina i xenòfoba, la CUP-CC no dubtem en exigir la seva immediata dimissió. Malgrat som plenament conscients de l’ús interessat per part de l’Estat espanyol de les paraules de Salvadó, no podem tolerar comentaris d’aquest tipus. De la mateixa manera que afirmem que per construir una República per a les classes populars calen accions i decisions polítiques en clau social, per construir una República feminista també calen accions i decisions en conseqüència.

9 de març de 2018