Les manifestacions celebrades avui al vespre a València i a Alacant ‘Més inversió, més qualitat, més valencià, més dignitat’ en l’ensenyament públic han registrat una […]
Les manifestacions celebrades avui al vespre a València i a Alacant ‘Més inversió, més qualitat, més valencià, més dignitat’ en l’ensenyament públic han registrat una participació històrica: a València més de 120.000 manifestants han omplert els carrers del centre, segons els organitzadors, i a Alacant han informat de 60.000 participants. La mobilització, que ha acabat essent massiva, l’havia convocada la la Plataforma per l’Ensenyament Públic per protestar pel que considera atacs del Consell a l’educació pública al País Valencià ‘en forma de privatitzacions, retallades en drets laborals i manca d’inversió en recursos educatius’.
A València, molta gent ha trigat fins a dues hores en eixir de la plaça de Sant Agustí, quan la capçalera de la manifestació ja feia estona que havia arribat a la plaça de la Mare de Déu. Gent de totes les edats ha participat en la manifestació, amb múltitud de pancartes en què les tisores eren l’element dominant i més present, acomanyades de lemes com ‘prou de retallades’. Molts manifestants també duien samarretes negres amb el lema ‘Stop retallades’, simbolitzant el dol de l’ensenyament valencià per les retallades anunciades per la conselleria.
‘Ens volen retallar un 20% el nostre sou per a pagar les factures de la seva corrupció i del malbaratament dels fons públics’, es queixava el portaveu del sindicat STEPV, un dels convocants de la manifestació.
La presidenta de FAPA-València, María José Navarro, ha reclamat una major inversió en l’escola pública, que ara, ha lamentat, ‘reclama coses tan bàsiques com els diners per al funcionament dels centres per a poder engegar la calefacció. No es pot atendre així els nostres fills’.
A Alacant la manifestació també ha estat històrica, i quan la capçalera arribava al final del recorregut previst encara hi havia molta gent que sortia del IES Jorge Juan, el punt de trobada i de sortida de la manifestació.
La mobilització forma part de la campanya que la Plataforma promou en defensa de l’ensenyament públic des de 2008. Els membres de la Plataforma diuen que ‘malauradament, totes les mancances que denunciem s’han vist agreujades fins a nivells insuportables per les comunitats educatives amb les darreres retallades’
Els instituts es mobilitzen contra els impagaments del Consell
La protesta arriba quan la situació als instituts públics valencians ja ha esclatat. El Consell encara no els ha pagat la partida per a les despeses de funcionament que s’havia d’haver pagat al mes de desembre i la situació a diversos centres s’ha fet insostenible, fins al punt que han de dosificar al màxim la calefacció i que ja hi ha hagut talls de corrent per no pagar les factures. A més, aquesta setmana l’assemblea de directors d’instituts d’educació secundària de la demarcació de València ha advertit que començarà una ‘campanya de mobilització i sensibilització a la ciutadania’ si la conselleria d’Educació no compleix el seu compromís i paga abans del pròxim 24 de gener les despeses de funcionament que es deu a aquests centres. La polèmica ha saltat a les xarxes socials al Twitter, on l’etiqueta #fabratenimfred és una de les més utilitzades i recull els casos de molts centres. [VilaWeb]
Més inversió, més qualitat, més valencià, més dignitat. Amb aquest lema la Plataforma per l’Ensenyament Públic convoca a la societat valenciana a manifestar-se hui 21 de gener a València i Alacant per protestar pels atacs que rep l’educació pública al País Valencià en forma de privatitzacions, retallades en drets laborals i manca d’inversió en recursos educatius.
La manifestació està emmarcada dins de les mobilitzacions que la Plataforma promou en defensa de l’ensenyament públic des de 2008 i, en concret, aquesta va ser anunciada el passat novembre. Malauradament, totes les mancances que venim denunciant s’han vist agreujades fins a nivells insuportables per les comunitats educatives amb les darreres retallades.
La realitat de balafiament econòmic que patim al País Valencià per part del Consell, que se suma a les retallades educatives que ja s’havien aplicat als centres (reducció de professorat, de programes, de reforços, desdoblaments, etc., junt a l’augment de ràtios y el tancament d’unitats), ha produït, de fet, el col·lapse econòmic dels centres i l’educació valenciana.
Segons la informació arreplegada als centres, el deute que la Conselleria d’Educació manté amb els centres ja supera els 10 milions d’euros, deute que, com en el cas dels llibres i les empreses de menjador, té una derivada molt greu quant, com a passat a l’IES Jorge Juan, un proveïdor deixa de prestar un servei essencial per a l’activitat dels centres.
La Plataforma exigeix depuració de responsabilitats al Consell i a la Conselleria i adverteix que qualsevol retallada en educació és una retallada del nostre futur i de la eixida de la situació actual.
(La CUP de Benifairó ens aporta aquesta notícia, la font de la qual és VILAWEB.)