Vilafranca veurà, finalment, el primer projecte d’horts urbans fet realitat

Nacional

Aquesta nova partida pressupostària farà possible la posada en marxa de la primera zona d’horta urbana a Melió Residencial.   Tot i que aquest estiu […]


Aquesta nova partida pressupostària farà possible la posada en marxa de la primera zona d’horta urbana a Melió Residencial.

 
Tot i que aquest estiu passat l’associació hortsurbans.org i l’Agrupament Escolta de Vilafranca van organitzar amb molt d’èxit un camp de treball Internacional en aquest espai d’horta, i que era un moment idoni per aprofitar la seva iniciativa i engegar el projecte, més enllà de l’excusa habitual de falta de diners i temps de crisi, la realitat és que a dia d’avui la malesa predomina a les parcel·les. Les veïnes i veïns de Melió Residencial i també des de la CUP s’ha fet palès en diverses ocasions l’estat lamentable i de deixadesa que presenten els horts, fet que s’agreuja encara més, ja que just al costat s’hauria d’urbanitzar un espai com a parc infantil, promesa que en el seu moment l’Ajuntament va fer als veïns i que a dia d’avui no s’ha acomplert.
 
És doncs, moment de recollir els primers resultats i per tant, de satisfacció plena per la CUP que amb la seva tasca de formigueta des de l’inici del procés, ara ja fa més de dos anys, ha anat treballant per sensibilitzar tant a la població com els diferents partits polítics del valor social i ecològic d’aquest projecte. Un procés que al nostre entendre s’ha allargat innecessàriament en el temps i que ha de culminar amb un projecte amb una vessant clarament social i que es podrà donar com a resolt en el moment que l’espai sigui cultivable, i que esperem que sigui aquesta primavera.
 
Des de la CUP reivindiquem de nou la vessant més purament social del projecte i la seva importància, especialment en el context actual de crisi del model capitalista, ja que dóna resposta a unes formes alternatives de consum i de producció agrícoles, basades en criteris de proximitat i de sostenibilitat ambiental. És per això, que demanem a qui té les competències per adjudicar les parcel·les que assumeixi el compromís de prioritzar l’ús per aquelles persones amb alguna necessitat social com poden ser persones en situació d’atur de llarga durada, associacions que treballin amb gent amb diversitat funcional o associacions que ho facin amb persones amb problemes de salut mental o de drogodependències, de manera que el projecte no s’acabi convertit en una zona d’horta exclusiva per un col·lectiu específic de la vila, ja que s’estaria traint l’esperit de responsabilitat social del projecte d’horta urbana.
1 de gener de 2011