La CUP critica l’opacitat i la manca de control en la gestió de l’aigua a Girona

Nacional

La formació exigeix a l’empresa concessionària que faci públics els sous del conseller delegat i la resta de directius, i reafirma la seva aposta per […]


La formació exigeix a l’empresa concessionària que faci públics els sous del conseller delegat i la resta de directius, i reafirma la seva aposta per municipalitzar la gestió de l’aigua a la ciutat

La CUP s’ha pronunciat, aquest matí, sobre la proposta de l’equip de govern de prorrogar per 8 anys el contracte de gestió de l’aigua a Girona a l’empresa Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter S.A. (AGISSA), que es debatrà al ple municipal del dilluns 11 de març. En una roda de premsa en què han participat els regidors de la CUP Jordi Navarro i Carles Bonaventura (Rcat) la formació ha anunciat que no donarà suport a la proposta, i ha reafirmat la seva aposta per municipalitzar la gestió de l’aigua a la ciutat.

D’una banda, Navarro ha denunciat la manca de control que durant els darrers anys hi ha hagut al voltant de la gestió de l’empresa, que té un 80% de capital privat, i ha criticat que els anteriors equips de govern no establissin mecanismes de transparència per fiscalitzar-ne la gestió. El portaveu ha recordat que durant aquests anys l’empresa ha realitzat tot tipus de contractes sense atendre el principi de concurrència, i que no ha existit cap tipus de limitació en el repartiment dels dividends a la part privada, entre d’altres exemples.

La CUP també ha criticat l’opacitat que hi ha sobre temes cabdals de l’actual contracte. En aquest sentit, Navarro ha exigit a l’empresa que faci públics els ingressos que el conseller delegat d’AGISSA i la resta de directius reben de l’empresa, ja sigui a través d’AGISSA directament o de GIRONA S.A. (la societat que n’ostenta la part privada), una informació que l’empresa s’ha negat a facilitar reiteradament. En aquest sentit, Navarro ha recordat que per molt que la concessió estigui en mans privades es tracta d’un servei públic, i que per una qüestió d’ètica i transparència aquestes dades han de ser a l’abast de la ciutadania.

Per tot això Navarro ha demanat a l’equip de govern que accepti prorrogar el contracte per un màxim d’un any de forma provisional, per tal que es pugui auditar a fons l’empresa, fer pública tota la informació, com estan demanant també altres col·lectius, i valorar la possibilitat de recuperar la gestió del servei. “És precipitat i perillós fer una pròrroga de 8 anys sense tenir abans tota la informació. Calen mecanismes de transparència perquè la ciutadania sàpiga com s’està fent la gestió de l’aigua a la ciutat”, ha declarat Navarro, que ha recordat que hi ha qüestions cabdals que cal aclarir com ara l’origen del deute de més de 7ME que actualment té l’empresa. Un cop conclòs aquest període de pròrroga provisional, la CUP proposaria que s’aprovés finalment un pla per municipalitzar el servei abans que s’acabi el mandat.

En aquest sentit, Carles Bonaventura ha reafirmat l’aposta de la CUP per municipalitzar el servei. “Creiem que el més assenyat i ètic des d’un punt de vista polític i econòmic és que la gestió de l’aigua sigui totalment pública”, ha declarat, i també ha deixar clar que “l’aigua és un bé ciutadà bàsic, que no pot estar en mans privades. És immoral que grans empreses es lucrin amb la gestió d’un servei públic com aquest”. Des de la CUP han citat exemples de ciutats catalans com Manresa, Vilanova i la Geltrú o Vilafranca del Penedès, i d’europees com ara París, que han optat per la gestió pública de l’aigua en els darrers anys. Bonaventura també ha mostrat el seu compromís amb el personal de l’empresa i ha assegurat que vetllaran perquè es mantinguin els seus llocs de treball.

8 de març de 2013