S’ocupa l’oficina de CaixaBank de Valls per protestar contra l’ofec econòmic a què està sotmetent al Pius Hospital

Nacional

CGT, Metges de Catalunya, SATSE, CATAC-CTS i la CUP han organitzat l’ocupació de l’oficina central de Caixa Bank a Valls. S’hi quedaran indefinidament fins que […]


CGT, Metges de Catalunya, SATSE, CATAC-CTS i la CUP han organitzat l’ocupació de l’oficina central de Caixa Bank a Valls. S’hi quedaran indefinidament fins que puguin parlar amb responsables de l’entitat bancària sobre la seva decisió del 30 de maig passat de no renovar el factoring (pòllissa de crèdit) de 8 milions d’euros que fins ara ha servit per disposar de diners per afrontar la realitat més immediata i cobrir el dèficits anuals del Pius, el retard en els pagaments del Servei Català de la Salut i altres conceptes. La no renovació d’aquesta pòlissa aboca el Pius a una situació molt perillosa, amb importants perjudicis tant pels usuaris com per a tots els seus treballadors, a no ser que es trobin altres solucions que en aquest moment es desconeixen però que sembla que passaria per un possible aval de l’Institut Català de Finances, segons l’alcalde Albert Batet. 

Què ha fet prendre aquesta decisió a CaixaBank? Qui decideix quins crèdits es renoven i quins no? Perquè el Pius és qui rep aquest ofegament bancari i no altres hospitals? Potser perquè el Pius no entra en els plans de futur de la Generalitat. Els sindicats CGT, Metges de Catalunya, SATSE, CATAC-CTS i la CUP denuncien la decisió de Caixa Bank i exigeixen que es renovi el factoring fins que no es trobi una alternativa al finançament del Pius. És innacceptable que les injeccions de diner públic aplicades pel govern en rescatar bancs i caixes no reverteixin en els serveis bàsics de la població. És innacceptable que el govern de la Generalitat no pugui negociar amb les entitats bancàries ni garantir la liquiditat d’un centre sanitari públic. Aquesta decisió tècnica suposadament basada en l’anàlisi del risc, té tota l’aparença d’una estratègia de pressió, ofec i terror sobre el Pius Hospital per tal de justificar i poder aplicar les retallades i reduccions de servei que fa temps que la conselleria preten fer. 

Les organitzacions convocants demanen que la Generalitat posi sobre la taula els seus plans de futur amb el Pius i que s’asseguri la viabilitat de l’Hospital de Valls, centre que desenvolupa un paper important en l’equilibri territorial del mapa sanitari. El Pius no pot pagar els errors de gestió en l’àmbit sanitari públic que ha portat a grans irresponsabilitats financeres com el nou hospital Sant Joan de Reus, amb una ocupació d’un 50%. La situació actual de la sanitat pública és culpa dels seus gestors i responsables polítics, que l’han saquejat i manipulat en benefici propi. No és culpa del territori ni del model actual sanitari; un bon sistema sanitari públic no és inviable, és necessari i un dret del ciutadà. No estem disposats a cedir en l’equilibri territorial del sistema sanitari i en el paper actual del Pius Hospital.

També demanem a l’Ajuntament i a la gerència del centre que siguin transparent amb la gestió de la situació financera, cosa que fins ara no ha estat així i s’ha ocultat deliberadament informació segons les pròpies estratègies partidistes. 

L’Alcalde demana a partits i sindicats no fer “política” del Pius, quan en canvi és precisament el què es necessita; el què no necessitem és actituds partidistes ni amenaces. L’Ajuntament ha pensar i treballar en solucions per a la viabilitat del Pius i defensar-ne el model davant la Conselleria.

Avui a les 17h davant l’oficina de CaixaBank del Pati (Valls) hi haurà una roda de premsa i a les 20h una concentració de suport al Pius. Els organitzadors fan una crida a la ciutadania de l’Alt Camp i la Conca de Barberà, comarques a les quals dóna servei el Pius, per a sortir al carrer a defensar el seu hospital. En aquest sentit, dilluns 15 de juliol a les 20.30 s’ha organitzat una assemblea oberta i informativa sobre el futur del Pius a l’auditori de Mas Miquel.

La situació i futur del Pius Hosptial de Valls

El futur del Pius Hospital de Valls, englobat a la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP), és més incert que mai amb la nova  Reorganització Assistencial Territorial presentada per la conselleria de sanitat, que implica una reducció d’ingressos hospitalaris, reingressos per la vía d’urgències i de consultes especialitzades. Aquesta reorganització produïrà un fort desequilibri territorial ja que la majoria de centres especialitzats es troben a la zona metropolitana de Barcelona.

L’Hospital de Valls pateix de forma significativa retallades des del 2010, tancant plantes i llits hospitalaris i realitzant cambis assistencials, paral·lelament a les retallades salarials i precarització de les condicions laborals dels treballadors del centre. A principi del 2012 l’alcalde de Valls, Albert Batet, va anunciar un ERE a causa de la situació econòmica del centre, que finalment no es va dur a terme a canvi d’un pacte de dos anys de durada amb Comissions Obreres, pacte que implicava retallades salarials dels treballadors però que no ha evitat acomiadaments ni noves retallades de les condicions laborals. Llavors Batet va assumir la presidència del Consell d’Administració del Pius per realitzar un control de la viabilitat del centre. Amb l’entrada de Batet al Parlament, aquest també va assumir la presidència de la Comissió de Sanitat del Parlament de Catalunya. Malgrat aquests suposats moviments de Batet per a arreglar la situació del Pius, la realitat és que aquest mai ha viscut una situació tant dolenta. La retallada de la Generalitat del 2013 al Pius és de 1’5 milions d’euros i tot sembla encaminar el centre cap a un desmantellament parcial. En àmbits sanitaris es parla informalment d“hospital lleuger”, tot i que públicament ningú s’ha atrevit encara a dir-ho. Albert Batet va referir-se a la situació de l’Hospital en l’última Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Valls; segons Batet, la ciutat de Valls ha de decidir si vol o no l’hospital, donant per fet que el centre tal com el coneixem avui és inviable. Traspassar la decisió a la ciutat de Valls és simplement marejar la perdiu i deixar passar el temps perquè d’altres puguin actuar amb fets consumats.

Repàs de les darrers retallades i situació de la sanitat

El 2010 el govern de CiU va reduïr un 14’7% el pressupost de sanitat, el 2011 el 10% i el 2012 el 5%. La despesa per habitant en sanitat s’ha reduït considerablement. Des de llavors, els darrers mesos s’han eliminat al voltant d’un terç dels llits d’hospitals i s’han tancat un de cada tres quiròfans, els serveis d’urgències s’han reduït en horari nocturn en molts centres d’atenció primària, nombrosos departaments han passat a tancar per les tardes i s’han cancelat operacions en determinats casos. Les llistes d’espera s’allarguen i són font de conflicte amb les organitzacions de defensa del sistema públic sanitari, ja que les autoritats sanitàries ometen les dades reals. Les denúncies d’usuaris no paren d’acumular-se. Paral·lelament, els professionals sanitaris pateixen importants retallades salarials i precarització de les condicions laborals. Les irregularitats en la gestió de diners públics destinats a la sanitat denunciades per la CUP i la resvista Cafèambllet han portat a la dimissió d’alguns dels seus gestors. El pressupost sanitari del 2013 torna a retallar-se, aquest cop el 7% als centres de l’Institut Català de Salut (ICS) i un 4’6% als centres de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP).

10 de juliol de 2013