Posició de la CUP-AE davant de la proposició de llei electoral de Catalunya

Nacional

La proposició de llei electoral de Catalunya ha superat aquest matí el debat de totalitat al ple quan la cambra ha rebutjat les esmenes a […]


La proposició de llei electoral de Catalunya ha superat aquest matí el debat de totalitat al ple quan la cambra ha rebutjat les esmenes a la totalitat amb text alternatiu del PSC, PPC i ICV-EUiA i l’esmena de retorn de C’s. Ara el text seguirà la tramitació al Parlament, amb el debat en comissió abans de tornar al ple per fer el debat final.

Les esmenes del PSC i d’ICV-EUiA s’han rebutjat per 59 vots a favor (PSC, PPC, ICV-EUiA i C’s), 71 en contra (CiU, ERC i la diputada no adscrita) i 3 abstencions (CUP); la del PPC, per 46 vots a favor (PSC, PPC i C’s), 71 en contra (CiU, ERC i la diputada no adscrita) i 16 abstencions (ICV-EUiA i CUP), i la de C’s, per 9 vots a favor (C’s), 123 en contra (CiU, ERC, PSC, PPC, ICV-EUiA, CUP i diputada no adscrita), i 1 abstenció.

La proposició de llei, redactada en ponència conjunta, la signen els grups de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. La iniciativa regula diferents aspectes del procés electoral però no inclou el sistema electoral a l’articulat del text. Així, crea la sindicatura electoral de Catalunya, formada per tres magistrats del TSJC i tres catedràtics designats pel Parlament; incorpora noves incompatibilitats per ser elegit, com ara ser senador o presentar-se per una circumscripció on no s’està censat; modifica el règim retributiu dels diputats perquè els que tinguin reconeguda la compatibilitat amb l’exercici d’altres activitats tinguin un sou menor; crea la figura del vot anticipat i incorpora la possibilitat de meses electorals mòbils per fer efectiu el dret de vot a les persones internades en hospitals, geriàtrics o presons, i elimina la figura dels interventors i regula la dels apoderats perquè actuïn en representació de la candidatura en qualsevol acte del procés electoral. La llei també regula les informacions dels mitjans de comunicació durant la campanya i obliga els partits a retirar la propaganda electoral un cop acabada.

Al debat hi han intervingut Lluís M. Corominas (CiU), Roger Torrent (ERC), Celestino Corbacho (PSC), Santi Rodríguez (PPC), Jaume Bosch (ICV-EUiA), Carlos Carrizosa (C’s), Quim Arrufat (CUP) i la diputada no adscrita Marina Geli.

7 de maig de 2015