La CUP valora els resultats del referèndum del 23 de juny al Regne Unit

Nacional

La Candidatura d’Unitat Popular fa una valoració dels resultats del referèndum del passat 23 de juny al Regne Unit on en conjunt, i malgrat resultats […]


La Candidatura d’Unitat Popular fa una valoració dels resultats del referèndum del passat 23 de juny al Regne Unit on en conjunt, i malgrat resultats de signe oposat a Escòcia i a Irlanda del Nord, la majoria social ha apostat per la sortida de la Unió Europea. Aquesta valoració s’ha fet sense presses i des d’una postura crítica, observant la complexitat dels processos que s’estan donant en aquesta Europa travessada de conflictes i contradiccions.

Com a única força política dels Països Catalans amb representació institucional que treballa per una sortida d’esquerres a la Unió Europea, l’Euro i l’OTAN volem fer una aportació valorativa dins del marc català i també en el debat obert dins l’esquerra europea.

1. La Unió Europea s’ha convertit, des de fa anys, en una eina del capitalisme neoliberal per controlar i reprimir els anhels i les sobiranies dels pobles i les treballadores europees. Des de fa anys l’hegemonia francoalemanya en un inici i germànica actualment exercides des de la Troika (Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional) ha imposat a les perifèries europees les anomenades polítiques d’austeritat basades en l’imperi de la deutocràcia, això és, la subordinació de les polítiques socials a la prioritat del pagament del deute, la imposició d’unes polítiques migratòries criminals contràries absolutament al principi de lliure circulació de les persones, i una cada vegada major negació de la democràcia i la sobirania dels pobles, visibilitzada amb els diferents memoràndums i el sotmetiment del govern grec després del referèndum de l’Oxi, els quals han agreujat la situació de cara als pobles del sud.

2. Respectem i saludem la decisió de la majoria social del Regne Unit de sortir de la Unió Europea. Considerem aquesta un cop als mercats internacionals, al projecte d’Unió Europea i la recuperació de la sobirania nacional per part del Regne Unit. Alhora ens reafirmem en destacar que la plena sobirania no existeix dins d’estructures internacionals que l’encorseten i la sotmeten com la UE, el BCE o l’FMI.

3. Celebrem la valentia del govern britànic de fer particip als pobles de la Gran Bretanya de la decisió de sortir o no de la UE via referèndum. Demostra un cop més el diferent tarannà d’aquell govern en comparació amb el govern de l’Estat espanyol.

4. Expressem la nostra profunda preocupació en relació a l’abandonament que l’esquerra europea ha fet i segueix fent de la crítica en profunditat al projecte de la Unió Europea, i de la necessitat d’emprendre amb determinació el debat i la construcció d’alternatives encaminades a superar l’Unió Europea. Arreu d’Europa, aquest abandonament ha deixat fins ara el discurs i la representació del descontentament amb les polítiques de la Troika en mans de la dreta i l’ultradreta. L’esquerra ha de ser prou valenta per liderar els processos de sortida de les estructures internacionals del capitalisme com la UE.

5. Volem adreçar una salutació internacionalista a les companyes i organitzacions de l’esquerra anglesa, escocesa, irlandesa i gal·lesa que, malgrat les dificultats i l’espai encara minoritari que representen, han sortit al carrer a reivindicar una sortida de la UE per l’esquerra amb la campanya del #Lexit. Leave to the left.

6. Observem amb preocupació el ressorgiment del feixisme i la xenofòbia al conjunt d’Europa. Considerem que no es poden fer anàlisis simplistes i culpabilitzar els diferents pobles del Regne Unit de defensar aquests valors pel fet d’haver votat per la sortida de la Unió Europea, ja que les raons per la sortida han estat múltiples. Són justament les polítiques austericides i migratòries de la Unió Europea, que subordinen els drets socials a la circulació de capitals i l’acumulació de beneficis per a les grans multinacionals, les que estan a l’arrel del creixement del feixisme i la xenofòbia a la Unió Europea.

7. Entenem que no hi ha alternativa a la realització de nous referèndums a Escòcia i a Irlanda del Nord, en el primer cas un referèndum d’independència, en el segon, de reunificació amb el conjunt de l’illa d’Irlanda. Aquests referèndums només podran ser conseqüència de la determinació d’escocesos i nord-irlandesos de realitzar-los de forma unilateral. En aquest sentit, encoratgem les forces polítiques independentistes i d’esquerres escoceses i nord-irlandeses a impulsar i liderar aquests processos d’autodeterminació.

8. Per últim, destacar que amb el Brexit han caigut mites i mantres de la dreta i l’esquerra del sistema sobre la UE i les conseqüències nefastes d’una sortida. Amb aquest precedent l’esquerra europea, els moviments populars i el conjunt de les classes treballadores tenen el repte de fer majoritari el fet que la Unió Europea no és l’estructura que els pobles necessiten i que les sobiranies només es recuperen albirant horitzons no somniats fins ara.

Per tot això, la CUP emplacem el conjunt de les esquerres de tota Europa a treballar per enfortir els llaços internacionalistes que uneixen els nostres pobles per bastir una alternativa real a l’Europa del capital, la guerra i les concertines.

Peoples of Europe, rise up!

Candidatura d’Unitat Popular
28 de juny de 2016, Països Catalans.

4 de juliol de 2016