Davant l’aprovació, la setmana passada, de la memòria inicial de l’avantprojecte de llei de fórmules de gestió de l’assistència sanitària, la CUP mostra, un cop […]
Davant l’aprovació, la setmana passada, de la memòria inicial de l’avantprojecte de llei de fórmules de gestió de l’assistència sanitària, la CUP mostra, un cop més, el seu rebuig al que considera un projecte que permetrà l’activitat privada als centres sanitaris públics.
El passat mes d’abril, l’organització de l’esquerra independentista ja va denunciar que malgrat els grans titulars del Conseller Comin, aquest projecte en cap cas suposava una desprivatització del sistema sanitari públic. Ara que el govern n’ha iniciat els tràmits la diputada Eulàlia Reguant ha afirmat que “és la consolidació del model sanitari mixt públic i privat” i ha recordat que “en el propi preàmbul es parla de centres públics i centres privats dins el sistema, on s’hi inclouen centres amb ànim de lucre”. “En cap cas, l’ànim de lucre queda prohibit” ha reblat.
Reguant ha recordat que a Catalunya tenim nombrosos exemples, com la Xarxa Santa Tecla o el Grup Pere Mata, on al voltant d’una fundació suposadament sense ànim de lucre s’han organitzat entramats d’empreses, consorcis amb institucions públiques i fundacions diverses, que s’escapen del control públic i que permeten lucrar-se legalment a través de mecanismes economico-financers i jurídics, a partir de transferir diners entre les diferents empreses que conformen el conglomerat. “Si el que vol la conselleria és que es deixi de fer negoci amb la sanitat pública i el dret a la salut, el que ha de fer és prohibir aquest tipus de conglomerats i, de moment, no s’ha vist cap voluntat al respecte” ha reblat.
La CUP va iniciar fa un any la campanya “Fora Privada de la Pública” per denunciar la voluntat de regular i permetre que la sanitat privada utilitzi els centres sanitaris públics amb afany de lucre, com ja passa en l’actualitat en alguns centres. L’organització anticapitalista considera que així es consolida un sistema sanitari de caràcter classista on l’accés queda determinat en funció de la capacitat adquisitiva de la ciutadania. En aquest sentit, “l’avantprojecte possibilitarà que els interessos privats, que ja obtenen fons públics, encara puguin ampliar el seu marge de benefici, gaudint de les infraestructures públiques”.
La CUP recorda que malgrat s’hagin fet grans titulars de desprivatització del sistema sanitari, propostes com les de l’avantprojecte no deixen de ser una variació de les polítiques iniciades per Marina Geli i continuades per Boi Ruiz, i que no suposen en cap cas un blindatge del sistema sanitari públic.
Finalment, la CUP considera que és una operació de màrqueting llençar un projecte de llei a tres mesos del referèndum, i a les portes d’iniciar un procés constituent que ha de permetre un debat real sobre com s’avança cap a la sobirania sanitària, que garanteixi l’accés universal, equitatiu i de qualitat a l’assistència sanitària. En aquest sentit, l’organització de l’esquerra independentista, en el marc de la campanya del referèndum engega la campanya “Viure vol dir tenir dret a la salut. Pren partit per una sanitat 100% pública” que vol ser l’eina per iniciar el debat entre les treballadores i usuàries de la sanitat pública per decidir-ne el seu futur, i que serveixi de cara al procés constituent i com a base per construir la República Catalana.