Aquest dimecres, la CUP-CC ha donat suport a l’Esmena a la Totalitat de Junts Pel Sí a la Proposició de llei de regulació de la […]
Aquest dimecres, la CUP-CC ha donat suport a l’Esmena a la Totalitat de Junts Pel Sí a la Proposició de llei de regulació de la segona activitat d’aplicació al Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, al de Mossos d’Esquadra i al de les policies locals per tres motius:
En primer lloc perquè l’objectiu de presentar aquesta llei, de la mà de C’s, era tenir una eina de pressió de les entitats cap al govern per tal que aquest es posés a regular de forma garantista la segona activitat. I aquest objectius està acomplert i JxS ahir va entrar la proposició de llei a tràmit.
En segon lloc, perquè tot i ser una llei que té la voluntat de lluitar contra la discriminació, contra el capacitisme concretament, i que pretén blindar els drets de les persones amb diversitat funcional, fa un exercici entre l’estigmatització de la diversitat funcional – i la terminologia de disminució, capacitats i discapacitats que comparteix amb el text de JxS n’és un exemple – i la sobreprotecció de les persones amb diversitat funcional, una altra forma de discriminació.
En segon lloc perquè la llei obre la porta a mesures i òrgans de naturalesa privada o concertada en les avaluacions mèdiques per als treballadors i treballadores dels cossos de seguretat públics. Mesures com permetre sol·licitar la segona activitat per mitjà d’un informe mèdic que surt a l’Article 5 – sense especificar si és privat o públic – obren la porta a que els serveis sanitaris privats entrin al procediment. I de facto, generen una situació de desigualtat entre funcionaris i funcionàries. Qui pugui pagar centre privat, segur que té els informes més ràpid i més adequats.
En tercer lloc, en paraules de la diputada Mireia Vehí, “a l’Article 10 s’especifica que els informes mèdics seran a càrrec dels serveis de prevenció de Riscos Laborals del Departament d’Interior, i que les proves aniran a càrrec de la Xarxa de l’ICS, però com que a l’article 5 no s’especifica concretament en el procediment de sol·licitud, ens curem en salut”. I afegeix: “és que la llei planteja que l’informe mèdic és una via paral·lela de demanda de la segona activitat a la resolució de l’Institut General de la Seguretat Social i, per tant, això ens confirma la sospita. No donarem suport a cap text que obri la porta, ni que sigui a mig termini, a la sanitat privada, ni per emetre informes”.
Vehí ha explicat que “Des de la CUP-CC donem ple suport a la necessitat de regular la segona activitat, i treballarem per a millorar i fer possible la legislació. Ara bé, no avalarem, en cap cas, mesures que participin del desmantellament de la sanitat pública, ni que col·laborin amb la sagnia de les mútues privades en els processos de baixes i de demandes de segones activitats”.