El 17 de maig de 1990 la OMS treu del catàleg de malalties l’homosexualitat. A l’any 2018, declaracions homofòbiques de representants de l’església catòlica, agressions i […]
El 17 de maig de 1990 la OMS treu del catàleg de malalties l’homosexualitat.
A l’any 2018, declaracions homofòbiques de representants de l’església catòlica, agressions i atacs al carrer, discriminació laboral per identitat sexual i expressió de gènere, invisibilització de les lesbianes, rentats de cara “gayfriendly” a estats colonitzadors com el d’Israel, psicopatologització de les identitats i expressions no-normatives, persecució de lesbianes, gais, i trans en molts pobles del món… Són només la punta d’aquest iceberg que és el patriarcat i l’heteronormativitat.
Estem orgulloses però de saber que en la lluita per l’eradicació de la LGTBIfòbia són moltes les persones que des de fa anys participem del moviment feminista i del moviment per l’alliberament LGTBI, en un combat incansable per la conquesta de drets i per la transformació de les estructures que sustenten aquestes violències.
Un bon exemple de treball i lluita contra la LGTBIfòbia feta des de baix, és la llei 11/2014. Una llei impulsada, pensada, i recolzada per les entitats LGTBI del principat de Catalunya que aborda les violències especifiques de la població LGTBI i que dona resposta a aquelles demandes i necessitats històriques que sovint han sigut invisibilitzades però que eren essencials per al desenvolupament de les identitats sexual i expressions de gènere en tots els àmbits socials (a l’escola, a casa, a la feina i al carrer). Cal treballar per al seu total desenvolupament i aplicació sense més excuses, i cal dotar de recursos econòmics per a la seva aplicació, de forma integral i en condicions de dignitat.
Som conscients que amb les lleis el combat no s’atura. En la construcció de la nova República en la qual volem viure, necessitem que en aquesta, la LGTBIfòbia sigui només un record del passat que no podem tornar a repetir. Que aquesta, esdevingui totalment feminista. On avancem cap a un nou paradigma relacional, sexe-afectiu, i identitari, que sigui respectuós amb totes les formes d’estimar i ser. On puguem garantir drets consolidats i empoderament per a totes les persones que pateixen la cara més cruel del patriarcat i l’heteronorma.