La CUP anuncia la seva oposició frontal a la modificació de la llei de biodiversitat aprovada al Congreso

Nacional

La CUP reclama lleis de Patrimoni Natural  arreu  dels Països Catalans que fomentin la biodiversitat La formació de l’esquerra independentista i ecologista alerta dels efectes […]


La CUP reclama lleis de Patrimoni Natural  arreu  dels Països Catalans que fomentin la biodiversitat

La formació de l’esquerra independentista i ecologista alerta dels efectes perjudicials sobre la biodiversitat que tindrà la modificació de la llei de biodiversitat aprovada pel Congrés de Diputats i impulsada pel PP amb el suport del PDCAT, PNB i C’S, i per descomptat amb l’ambigüitat del PSOE. Els interessos de determinats col·lectius vinculats a la pesca, el turisme i la caça han prevalgut, i finalment s’han acceptat majoritàriament les esmenes presentades pel PP, que han rebut un inquietant suport al Congreso i que aplanen el camí a la proliferació d’espècies exòtiques invasores.

Algunes espècies com el silur, la carpa o la truita arc de Sant Martí són presents als Països Catalans, amb la qual cosa la biodiversitat del país també es veurà afectada. Des de determinats sectors ecologistes s’ha titllat aquesta iniciativa legislativa com una concessió als interessos econòmics en detriment de l’interès del bé comú i de la biodiversitat.

Les espècies invasores són, segons la Convenció de l’ONU per a la Diversitat Biològica, un important problema ambiental i una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat a escala internacional. Les espècies exòtiques arriben, s’adapten i proliferen en els ecosistemes locals amb un cost molt alt: l’eliminació o modificació de determinades espècies i/o hàbitats locals. El visó americà, la truita arc iris, el silur, la tortuga de florida, la perca i el cranc americà en són alguns exemples.

Denúncies de l’ecologisme

Segons Ecologistes en Acció, organització que va recórrer fa anys al Tribunal Suprem en contra de la modificació de la llei, aquest nou text satisfà a un petit grup amb interessos en el sector de la pesca que, sense cap mena de criteri científic, ha pressionat i finalment ha aconseguit el suport de la dreta estatal, catalana i basca. Segons els ecologistes la nova llei permetrà perpetuar les espècies invasores per motius econòmics, la qual cosa seguirà tenint un greu impacte per a la biodiversitat.

Crítiques al paper del PDCAT

Des de la CUP s’ha afirmat que “no podem entendre el suport a aquesta Llei per part del PDCAT, alineant-se i votant amb PP i C’s, els quals defensen els interessos d’unes minories i reforcen la manca de sobirania dels Països Catalans, en aquest cas en l’àmbit de la biodiversitat. Defensar una llei com aquesta és poc coherent per part del PDCAT, i reforcen la seva pauta de fer un joc polític a Catalunya i oferir-ne un altre al Congrés. Ja ho van fer recentment en contra del dret a l’habitatge, ara ho fan en contra dels drets ambientals i de la biodiversitat”.

Cap a la llei de Patrimoni Natural

La CUP fa una crida a mobilitzar-se contra aquesta llei i emplaça els diversos Parlaments dels Països Catalans a iniciar els tràmits per redactar noves lleis de patrimoni natural que blindin la biodiversitat. Una nova consciència i ètica ecologista i social en clau republicana haurien de formar part del full de ruta a desplegar en el camí de la construcció d’uns Països Catalans més justos, més lliures i més sobirans.

9 de juliol de 2018