La CUP-NCG reclama un debat amb profunditat i mesures a “llarg termini” per fer front a la sequera

Nacional

Els cupaires han traslladat al govern diverses propostes per debatre a la cimera d’aquest divendres


La CUP-NCG assistirà a la cimera sobre l’aigua amb propostes “a llarg termini” per fer front a la situació de sequera que pateix el país. Pels anticapitalistes, el govern està tractant “la situació d’excepcional i només planteja mesures pedaços” i han demanat un replantejament sobre l’ús de l’aigua del país “cal un debat amb profunditat del model econòmic i productiu perquè el que en diuen ‘urgent’ serà la nova normalitat’, en paraules del diputat, Dani Cornellà.

Els independentistes consideren que la trobada no servirà per fer front a la sequera, però veuen rellevant la seva presència per portar el debat de fons que reclamen.  Dani Cornellà, assegura que “les mesures a curt termini cal debatre-les però també cal establir mesures a llarg termini”.

“Municipalització de l’aigua”, les propostes de la CUP-NCG

Sota aquest pretext, la CUP-NCG ha fet arribar les següents propostes al Departament d’Acció Climàtica per tal que es puguin debatre en la trobada: 

  1. L’aigua en mans públiques – un bé públic i escàs no pot ser una font de negoci – els ajuntaments de l’AMB han de poder municipalitzar els serveis d’aigua.

  2. Els municipis de +20.000 habitants estan obligats a fer els Plans d’Emergència Municipals de Sequera. L’ACA ha de redactar els plans a tots els municipis de Catalunya de -20.000 habitants. Aquests plans municipals han de ser públics, per conèixer el consum d’aigua per sectors, fer el seguiment de l’execució del pla, com està la xarxa pública i millores, entre altres.

  3. En els municipis turístics, aquells que multipliquen els seus habitants, els plans d’emergència esmentats en el punt anterior hauran de ser més específics en la previsió de consum d’aigua i mesures d’estalvi.

  4. Aplicar reestriccions dràstiques sobre el consum d’aigua potable per a usos no potables.

  5. S’incorporarà al Codi Tècnic de l’Edificació el següent: Tots els nous habitatges unifamiliars o plurifamiliars o rehabilitacions integrals hauran d’adoptar mesures per reutilitzar les aigües grises, per recollir les aigües pluvials per a usos de jardins o neteja de carrer.

  6. Cal elaborar un PUOSC específic per millorar la xarxa als municipis.

  7. Instaurar “una nova cultura de l’aigua” a partir de la convocatòria d’una “Cimera de l’Aigua de Catalunya” que inclogui sectors productius, expertes, científiques i administració. Aquesta trobada serviria per: redefinir el model de consum de l’aigua en el nou escenari hídric arran del canvi climàtic, establir els límits de consum, mesures eficiència i estalvi a tots els sectors, analitzar les propostes de ‘macroporjectes’ al país amb uns estudis previs de consum de recursos i afectacions al territori i redefinir els models productius, redimensionar els creixements urbanístics.

 

30 de març de 2023