Una delegació del moviment popular i candidatures de la CUP del Berguedà participen en un intercanvi a Euskal Herria per conèixer el projecte Hernani Burujabe
Com afrontar les grans crisis del nostre temps des de l’àmbit municipal? Com donar resposta a les necessitats bàsiques mitjançant la participació i cooperació del moviment popular, el sectors socioeconòmics i la institució? Activistes del Berguedà i d’Hernani han compartit coneixements i experiències municipalistes de gestió público-comunitària de sectors estratègics com l’alimentació, l’energia, les cures o les telecomunicacions, així com l’impuls del teixit econòmic i comunitari en clau d’economia social transformadora. Un intercanvi fet a Hernani, que ha servit per conèixer el projecte Hernani Burujabe.
Membres del Casal Panxo, l’Ateneu Llibertari i Endavant Berguedà, així com de la CUP de Berga, CUP Casserres i una delegació de l’àrea municipalista nacional de l’organització anticapitalista, han conegut de primera mà Hernani Burujabe. Aquest, implica diferents agents econòmics i del moviment popular, així com institucionals, que busca avançar cap a la sobirania dels recursos i serveis bàsics -des de la sobirania alimentària, de telecomunicacions, energètica o residencial- davant un sistema capitalista fallit. És per això que la delegació catalana es van reunir amb diferents actors i iniciatives que formen part del projecte d’Hernani Burujabe: des del sindicat LAB al govern municipal; veïnes que participen dels espais de participació del projecte, les iniciatives feministes com la Kulturarteko Plaza Feminista o projectes de producció, consum i transformació d’aliments locals.
Aquest intercanvi sorgeix perquè la CUP al Berguedà té una proposta en clau de sobirania territorial per a desplegar, donat que governa a Berga, Olvan i Casserres, així com al Consell Comarcal. S’ha començat per un projecte de sobirania alimentària, que vol introduir el producte local als menjadors de les escoles públiques i assegurar una alimentació sana i de proximitat als infants de la comarca. El projecte d’Hernani Burujabe ha permès comprovar els paral·lelismes amb l’aposta cupaire i conèixer un projecte que vol posar un veinat organitzat i empoderat al centre, decidint i planificant entorn les seves necessitats, superant l’actual model neoliberal. La CUP ha fet sempre de la construcció d’eines de poder popular, vinculades i sorgides de la gent, una peça clau de la seva alternativa.
La trobada va servir per aprofundir en els coneixements i experiències des dels eixos de treball compartits i el marc principal de l’apoderament popular com base de l’organització política i el ciment d’una transformació social sòlida, en l’economia social i el cooperativisme; les remunicipalitzacions de serveis clau i la planificació econòmica local i territorial.