La CUP-NCG reclama posar límits a les grans distribuïdores per mantenir “viva” la pagesia

Parlament

Els independentistes insten a un canvi de model agrari català que protegeixi la pagesia i faci front els reptes de la crisi climàtica


La CUP-NCG  ha proposat avui posar límits a les grans distribuidores com una de les principals propostes per fer front a la crisi que pateix el sector de la pagesia i la ramaderia. Els cupaires  consideren que les empreses “escanyen el sector” i, per tant, avisa que calen “canals que siguin alternatives de distribució a aquestes on es pagui un preu just i dissenyar un model basat en les petites i mitjanes explotacions”, així ho ha explicat el diputat cupaire, Dani Cornellà, en el ple monogràfic de pagesia del Parlament. Els independentistes han estat molt crítics amb les polítiques agràries que s’han desplegat fins al moment des de la Generalitat per això han demanat un canvi de model agrari català: “Si volem una pagesia viva, cal sobirania alimentària. No dependre de les importacions d’aliments i a la vegada afrontar els reptes de la crisi climàtica, aquest camí és l’únic viable”, ha sentenciat el diputat.

Un ple, on els anticapitalistes han apuntat dos reptes imprescindibles perquè “no hagi de plegar ni un pagès ni una pagesa més”. Per un costat, han demanat que s’escoltin totes les demandes del sector entre elles la desburocratització, imposar un mínim de distribució de productes nacionals a les grans superfícies o exigir la igualtat de qualitat entre productes importats i exportats. Per altra banda, s’ha instat a treballar per garantir la viabilitat de les explotacions actuals. Especialment, les petites i mitjanes, perquè diuen “són les que ho estan passant més malament i les que aporten al producte un valor afegir, una identitat i una cultura agroalimentària pròpies”. A més, els cupaires han advertit del perill dels acords internacionals que asseguren són un de les problemes a l’hora de precaritzar el sector.

Distribuïdora Pública, una proposta clau per fer front als reptes de país

Davant aquests dos reptes la CUP-NCG ha plantejat una bateria de propostes de resolució que consideren van a l’arrel dels problemes que pateix el sector agrari. Entre elles, destaca la “distribuïdora pública” com una eina clau que faci la funció de central de compres a preus justos per als productors i sigui un canal de distribució de producte de proximitat al servei del comerç i els consumidors. Tanmateix, els cupaires també porten altres propostes que volen protegir la producció nacional com és la necessitat d’establir un percentatge mínim dels aliments de les superfícies que diuen “sigui obligatori de producció nacional i estableixi que no es puguin importar productes que ja s’estan produint aquí”. També,  posen el focus en el relleu generacional i en propostes que volen facilitar l’accés a la feina com la creació d’una institució a model de la SAFER francesa, que diuen “s’encarregui de regular la compravenda de finques per evitar l’especulació i garantir l’accés a la terra”. I finalment, també insta al Parlament a “definir una política agroalimentària de país que aposti per la sobirania alimentària i per a la protecció de la petita pagesia, creant les eines i els mecanismes necessaris per aconseguir tal fi.

5 de març de 2024