La CUP vol impulsar una agència pública de traducció i doblatge de productes audiovisuals i recursos educatius

Nacional, Parlament

Els independentistes han presentat el seu decàleg per l’impuls del català tot assenyalant que “la millor manera de defensar el català és que hi hagi les condicions perquè tothom se’l pugui fer seu, impulsar-lo arreu com un dret”


“Davant els qui volen dividir el nostre poble per raó d’origen i de llengua, la CUP venim a fer polítiques ofensives per garantir el dret a aprendre, parlar i viure en català. Perquè entenem el català com un dret no només dels catalanoparlants, sinó de tot el poble.” Així ha defensat la candidata de la CUP per Barcelona, Laure Vega, el decàleg per la promoció i defensa de la llengua catalana. Una proposta que el partit anticapitalista ha presentat avui amb la que volen fer front al greu retrocés social que ha patit la llengua en els darrers anys. 

Enfont aquesta situació, els cupaires assenyalen que “la millor manera de defensar el català és que hi hagi les condicions perquè tothom se’l pugui fer seu, impulsar-lo arreu com un dret, com a punt de trobada de tota la societat”. Per això, han presentat 10 propostes centrades a fer front a la situació d’emergència que viu la llengua. D’entre elles es destaquen dues propostes. La primera, seria la creació i impuls d’una agència pública de traducció i doblatge de productes audiovisuals i recursos educatius. Aquesta agència treballaria perquè els mitjans públics obeeixin a la seva funció normalitzadora.  La segona,  la recuperació del marc legal de la immersió, derogant la llei que certifica la fi de la immersió.

Entre altres propostes, en el decàleg també s’inclou la creació d’una conselleria de llengua. Els independentistes, però adverteixen que ha de ser ambiciosa i amb recursos i demanen que serveixi, per exemple, per garantir els drets lingüístics que depenen directament del Govern com l’atenció sanitària en català així com garantir i difondre el dret d’accés a l’aprenentatge. Els cupaires asseguren que el seu objectiu és garantir que l’ús de la llengua catalana sigui una eina d’igualtat d’oportunitats, de cohesió social i d’inclusió, a tota la població de Catalunya i, en especial, als sectors als qui la falta d’accés a la llengua catalana agreuja la seva vulnerabilització.

La llengua com a element de cohesió social

Els anticapitalistes atribueixen el greu retrocés de l’ús de la llengua als diferents àmbits a tres principals factors; d’una banda, el procés de globalització que tendeix a hegemonització i la dissolució de diferències​ per generar productes que es puguin disfressar d’universals, per abaratir costos i ampliar beneficis; de l’altra, la política de l’estat espanyol que simultàniament a la seva negativa a què les nacions que el composen decideixin lliurement el seu futur, també “ha legislat per eliminar totes les formes d’expressions culturals que caracteritzen aquestes nacions”. Per acabar, els cupaires apunten a “l’ofensiva jurídica, política i mediàtica liderada per la dreta espanyolista que han volgut fer de la llengua un problema a erradicar per tots els mitjans, atacant així una política popular fonamental com és la immersió lingüística a l’escola”.

Enfront aquest context, Vega ha destacat que la llengua ha de ser un element de cohesió social i igualtat d’oportunitats “no podem cedir ni un pam a aquelles propostes que volen dividir el nostre poble per raó d’origen o de la llengua parada en l’àmbit familiar. El català ha de ser el punt de trobada de tota la societat parli la llengua que parli a casa”.

22 d'abril de 2024