Barcelona&Barbàrie: La CUP passa a l’ofensiva contra la turistificació

Municipal

La CUP Barcelona presenta una nova eina per denunciar la turistificació de la ciutat i el model de la marca Barcelona que proposa el PSC.


El portal web Barcelona&Barbàrie recull els pisos, legals i il·legals, destinats a l’ús turístic a la ciutat de Barcelona. Aquest portal servirà a les veïnes i a les organitzacions per entendre i denunciar la magnitud del problema que viu la ciutat.

La CUP Barcelona ha ofert una roda de premsa a la seu del carrer Casp per presentar la seva valoració del primer any de govern del PSC de Jaume Collboni. Les anticapitalistes, representades per la diputa- da de la CUP-DT al Parlament Laure Vega i la militant de la CUP Barcelona, Adriana Llena, han analit- zat la situació que viu la ciutat i han presentat una nova eina per lluitar contra la turistificació massiva i l’expulsió de les veïnes.

Per la CUP, aquest primer any de Jaume Collboni al cap del consistori ha servit per exemplificar el model de país que dibuixa el PSC. Una Barcelona que és un parc d’atraccions, un macroprojecte sense fi, que deixa la ciutat segrestada i fa dels veïns i veïnes un decorat pels més de trenta milions de visi- tants que rep Barcelona anualment. “En altres casos, són el decorat que molesta, perquè demostra de manera sagnant les entranyes d’una ciutat on la pobresa s’escampa i llavors cal fer Plans Endreça, que bàsicament volen dir escombrar als més pobres”, assenyala la diputada Laure Vega.

La Barcelona del PSC és la dels especuladors, que incomodats per la mera existència de les veïnes, i els lobbies, que treballa per acabar amb les regulacions contra el lloguer de temporada i per habitacions. En una ciutat on hi ha 3,5 desnonaments diaris i barris on per cada tres residents dues places d’allotja- ment turístic, la desregulació és un model polític per si mateix. Per denunciar-ho, la CUP Barcelona ha presentat avui el portal web Barcelona&Barbàrie.

Una eina “que servirà per demostrar que Barcelona està completament segrestada pel turisme”, explica Laure Vega, i ho farà recollint totes les llicències turístiques concedides, situant-les al mapa de Barcelona. D’aquesta manera es pot conèixer des de la concessió de llicències a zones de decreixe- ment turístic fins a quins blocs són destinats íntegrament a l’habitatge d’ús turístic. D’altra banda, en el cas que es coneguin pisos turístics que no hi estan recollits i, per tant, operen sense llicència, permet alertar a través del web.

Però també, en “la batalla que haurem de lliurar per la ciutat, ha de servir per promoure la mobilització veïnal”, afegeix l’Adriana Llena. Barcelona&Barbàrie ha de posar al centre la problemàtica de l’habitat- ge a la ciutat i passar a l’ofensiva. Per posar la ciutat en mans de les veïnes, “des de la CUP Barcelona, proposem una normativa municipal per permetre el tancament dels habitatges d’ús turístic situats en comunitats veïnals, i disposar d’aquests pisos per satisfer les seves necessitats”-

Aquest és el model de la CUP, que és també el de “Viena, reconegut com un dels millors models d’habitatge mundial. Un model on la gran majoria de la població viu en habitatges amb protecció social i amb el lucre limitat”, explica la diputada Vega. Per això “cal que l’habitatge no sigui un negoci sinó un dret, cal que l’habitatge públic sigui majoritari. Això ha de ser la política, estar al costat del poble, i no el vassallatge a grans empreses, bancs i fons voltor”.

Veure la roda de premsa aquí: RODA DE PREMSA

21 de juny de 2024