La CUP Barcelona impulsa un procés estratègic per articular una alternativa independentista i emancipatòria per la ciutat

Municipal

El procés de debat seguirà el fil del Procés de Garbí acabat al setembre


Revisar, proposar i sumar. Aquestes són tres accions que la CUP Barcelona situa al centre del procés estratègic que ha impulsat amb l’objectiu d’articular una alternativa independentista i emancipadora per la ciutat. Amb el compromís d’escoltar activament la ciutadania, els barris i els moviments socials, el procés busca sumar forces per una ciutat per la majoria i amb visió de país, fent front a la resignació política i canviant el rumb de Barcelona i Catalunya i el conjunt dels Països Catalans.

El procés, que es concreta en taules de debat obertes i es desplegarà durant els primers mesos de 2025, és resumit en 10 frases:

  1. Per fer escolta activa
    • La CUP Barcelona assumeix el compromís de liderar una alternativa per la majoria de manera oberta a la ciutadania i arrelada als barris. Entoma aquesta responsabilitat política volent fer una escolta activa de les classes populars barcelonines, els moviments socials i les entitats de la societat civil conscients que així farà de la CUP una eina útil per canviar el rumb de Barcelona. Sense dogmatismes i amb la certesa que cal sumar forces per fer-ho possible.

    2. Per ser més i millors

      • La CUP Barcelona vol sortir sent més i millor amb aquest procés estratègic, vol que el protagonisme que els moviments socials i els barris han tingut quan la ciutat ha bategat lluita es transformi en una alternativa a una quotidianitat de la ciutat cada cop menys habitable. Per això allarguem la mà als moviments socials i populars, les entitats que arrelen els barris i totes aquelles persones que vulguin treballar per una Barcelona per viure-hi i amb visió de país.

      3. Per canviar el rumb de la ciutat i el país

        • La CUP Barcelona entén que tant Barcelona com Catalunya viuen una mateixa resignació que està donant temporalment la governança del país i la ciutat al PSC. És conscient tant de l’impacte que té la ciutat en la resta del país com també de què la dinàmica és la mateixa: el PSC s’aprofita de la frustració de l’anterior cicle polític per gestionar –diuen– el Principat i Barcelona.

        4. Per combatre la resignació

        • La CUP Barcelona vol amb el procés estratègic ajudar a combatre la resignació que deixa en mans de la sociovergència el país i la ciutat. Comparteix la frustració de la població que pateix dia rere dia la brutalitat del sistema, la manca de sobirania de les institucions i la governança neoliberal que fa que Barcelona cada cop sigui menys habitable, però la resta del país també. I és que la incertesa, les desigualtats i manca de sobiranies per autodeterminar-se tots els drets són signes d’identitat que avui dia configuren els Països Catalans.

        5. Per fer una trinxera antifeixista

        • La CUP Barcelona té la convicció que l’avenç de l’extrema dreta i l’onada reaccionària que levita arreu del món es disputa també ara i aquí, es combat a la ciutat i als Països Catalans i des de tots els fronts. Per aquesta raó vol sortir del procés estratègic amb més eines per bastir una trinxera antifeixista que planti cara a l’amenaça que suposa el feixisme en totes les seves formes; contra els pobres, les dones i les identitats i sexualitats dissidents, les persones migrades i afrodescendents i les minories nacionals.

        6. Per recuperar l’agenda independentista

        • La CUP Barcelona vol recuperar la iniciativa política independentista i creu que es fa, també, des de Barcelona. Per fer-ho creu que el camí és inserir les causes socials en la dinàmica d’alliberament nacional, considera que formen part d’una mateixa cosa; l’emancipació social i nacional. Creu que Barcelona no està exercint de capital de país, no ho està fent perquè és una ciutat on no es pot viure plenament en català, és cada cop menys habitable i està al servei dels voltors i les grans corporacions. Barcelona necessita Catalunya i els Països Catalans, i Catalunya i els Països Catalans necessiten Barcelona; la ciutat ha de ser capdavantera en fer avançar el procés d’alliberament nacional.

        7. Per fer possible l’agenda social catalana

        • La CUP Barcelona posa en el centre de la seva agenda política la sobirania i l’autodeterminació de tots els drets. La raó de ser de l’Estat espanyol bloqueja els anhels socials i nacionals i és sota la dominació espanyola i el capitalisme patriarcal que el poble treballador català no té sobirania política ni capacitat per autodeterminar-se en tots els drets. A cada injustícia en aquesta ciutat existeix una lluita, Barcelona ha bategat sempre a ritme de lluita, comunitat i identitat col·lectiva i la CUP Barcelona assumeix el compromís de convertir cada conflicte social en conflicte nacional, en una raó més per autotutelar-se com a classe i país.

        8. Per posar la CUP al servei de l’alternativa

        • La CUP Barcelona entoma el procés estratègic entenent la mateixa CUP Barcelona com una eina, no la finalitat. És una eina al servei del projecte polític de l’independentisme d’esquerres, una eina per bastir l’alternativa al govern de Collboni i el model de ciutat i de país que deixa a les masses treballadores en mans dels interessos dels voltors i especuladors. Perquè creuen que és possible una transició ecosocial que dibuixi un horitzó emancipador per la majoria, que abandoni el negacionisme climàtic que ara abandera els governs de la Generalitat i l’Ajuntament. Per aquesta raó la CUP Barcelona assumeix el repte de ser una eina al servei de la gent i no ve a fer la política de sempre, ni a Barcelona ni enlloc; obren les portes de la CUP Barcelona a la Unitat Popular, a tothom qui vulgui formar part d’una alternativa necessària.

        9. Per fer autocrítica i sumar forces

        • La CUP Barcelona vol fer del procés estratègic un mitjà per rendir comptes, per una revisió crítica de la feina feta i per sumar forces. Com a esquerra anticapitalista i independentista comprenen la frustració del país tant per l’esgotament del Procés i el 15M com de l’esquerra que creia que amb més contradiccions del sistema més a prop estarien de superar l’ordre establert. Ho comprenen perquè és arran d’això que només han vist que empitjorar les seves condicions de vida i la negació de qualsevol futur. La situació és d’emergència social, climàtica i nacional i estenen la mà a ser més i millors.

        10. Per construir més consensos de país

        • La CUP Barcelona considera que no s’ha tancat res, que les esquerdes que van cristal·litzar des de fa quinze anys amb els moments del 15M, l’1O i el 8M segueixen obertes. Malgrat que hi ha una onada reaccionària global, un viratge a la dreta en la societat catalana i una plasmació en la representació institucional cada cop menys favorable a l’independentisme i les esquerres creuen que tenen consensos socials que planten cara a la situació. Les tendències socials en clau autodeterminista i d’eixamplar drets segueixen configurant la societat catalana; existeixen grans consensos de país que han bategat l’agenda social i nacional quan el país ha avançat en sobirania, independència i drets. Per aquesta raó la CUP Barcelona entoma el repte de posar-se al servei de liderar, ajudar, acompanyar i, en definitiva, treballar una altra ciutat i país possibles.

        El cicle de debats es posa en marxa amb tres taules sobre model de militància, municipalisme a la Regió Metropolitana i grans ciutats i radiografia de la Barcelona de 2025 i com imaginar una altra ciutat a deu anys vista. Les continuaran més debats que s’agruparan sota el paraigua d’escola de primavera. 

        1. Una CUP on hi càpiga tothom. Eines per un model de militància que sigui sostenible a tots els cicles de la vida, a càrrec de Núria Alcaraz i Jordi Pujol. Dissabte 18 de gener a les 12h a La Violeta (Vila de Gràcia)
        2. Per una Barcelona per viure-hi i capital de país. Sinergies amb experiències municipalistes a grans ciutats. Ponents a comunicar. Dijous 30 de gener a les 19h al CJ Girapells (Guinardó)
        3. Com ens imaginem la Barcelona de 2030? Punt de partida  i propostes per la ciutat i els barris. Amb Ivan Miró, Eulàlia Reguant i més ponents a comunicar. Dijous 20 febrer a les 19h al CC Convent de Sant Agustí (Ciutat Vella)

        26 de gener de 2025