L’Espai de debat i anàlisi de l’1 d’octubre comença a caminar

Nacional

El cicle polític del 1 d’octubre de 2017 és un moment cabdal de la història del país i també de la nostra organització, com a […]


El cicle polític del 1 d’octubre de 2017 és un moment cabdal de la història del país i també de la nostra organització, com a part actora i implicada. Malgrat tractar-se d’uns fets molt propers en el temps, no es dubta del seu caràcter transcendental, i que cal tenir-los molt presents en tota la nostra acció política d’ara i del demà.

Tanmateix, aquest consens en la seva importància no ha vingut acompanyat d’un consens en la seva anàlisi, ni tampoc de les conclusions que se n’extreuen, dins la nostra organització – no cal ni tan sols dir més enllà. Persisteixen algunes incògnites i una manca de rigor que impossibilita poder establir una sèrie d’aprenentatges que ens puguin resultar útils com a formació.

Com es diu a la ponència aprovada en la darrera assemblea nacional:

El procés independentista de l’1 d’octubre va ser un dels moments de la història recent més propers a un escenari insurreccional que hem viscut als Països Catalans i a l’Europa Occidental en les darreres dècades [ … ] En conseqüència, es fa palesa la necessitat de continuar analitzant amb profunditat tot el cicle polític, per tal d’obtenir-ne aprenentatges de cara a millorar el nostre paper per afrontar nous embats o cicles de conflicte polític. Aquesta anàlisi cal que es faci des de l’honestedat i evitant les culpabilitzacions, personificacions i exercicis de política ficció, amb l’objectiu d’extreure’n aprenentatges polítics d’utilitat. [ … ] en aquest sentit concretem una proposta al respecte: s’habilitarà un espai de debat i anàlisi monogràfica ad hoc protagonitzat per la militància que va estar liderant l’organització durant el cicle polític de l’1 d’octubre, ja que és qui disposa de la informació, el bagatge, i la capacitat per fer-ho. Les conclusions d’aquest debat, que haurien de servir per elaborar un relat polític comú, seran socialitzades amb la Militància.

Així, en la mesa nacional del 15 de febrer es va aprovar engegar el camí cap a la constitució d’aquest espai de Debat i Anàlisi Monogràfica (EDAM), i primer, de forma prèvia al seu inici, haurem de decidir com es vol que sigui aquest espai: qui n’ha de formar part, sota quin criteri, quant ha de durar el procés, quins temes ha de tractar, quin pressupost té, amb quins criteris d’autonomia compta, etc També haurem de decidir sobre quin és el període en el qual ens volem centrar, les metodologies de l’estudi, concretar-ne els objectius i els materials que en volem obtenir, i si creiem que alguna qüestió n’ha de quedar exclosa.

Aquest serà doncs el punt de sortida d’un marc de debat i reflexió col·lectiva i participativa que ens permeti recopilar i endreçar els fets, les opcions i les sensacions de les persones i les assemblees que van formar part d’aquesta dinàmica d’esdeveniments.

Tenim la ferma voluntat que l’anàlisi resultant d’aquest espai ens permeti, per una banda, afrontar d’una millor manera els reptes immediats de CUP en la reorganització del moviment independentista, i per altra ajudar al poble català a resistir millor els embats de l’estat espanyol en el camí cap a l’alliberament nacional.

22 de febrer de 2025