Dimarts 7 de novembre, coincidint amb la celebració del Ple de l’Ajuntament, diversos militants de la CUP Mataró s’han concentrat davant la Casa Gran per […]
Dimarts 7 de novembre, coincidint amb la celebració del Ple de l’Ajuntament, diversos militants de la CUP Mataró s’han concentrat davant la Casa Gran per exigir el tancament de la incineradora i proposar l’aplicació del residu mínim. Els concentrats han desplegat una pancarta que deia "No a la incineradora. Sí al compostatge i a la reducció. Per un Mataró habitable" mentre repartien fulls explicatius a la gent que passejava per La Riera.
En les octavetess repartides la CUP de Mataró exposa els motius pels quals exigeix el tancament de la incineradora i proposa el residu mínim com l’alternativa més viable.
No a la incineradora. Sí al compostatge i a la reducció
SABEM QUE
La incineradora és una font important d’emissió de dioxines i furans, dues substàncies organoclorades que ataquen el medi ambient i la salut de les persones.
Els filtres de la incineradora no eliminen les substàncies perilloses.
Les cendres i escòries que genera tampoc són innòcues: són residus altament tòxics que no s’estan tractant adequadament.
Les emissions de diòxid de carboni de la incineració acceleren el canvi climàtic.
La incineradora amenaça la gestió sostenible dels residus municipals.
MANCA INFORMACIÓ VERAÇ I INDEPENDENT
Des de 1999, el Consorci de Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, que explota la incineradora de Mataró, ha encarregat la monitorització de l’impacte de la seva activitat al Consorci Sanitari del Maresme. Curiosament, ambdues institucions estan presidides per la figura de l’alcalde, la qual cosa posa en qüestió la independència d’aquests “estudis” que més aviat semblen dirigits a “demostrar” que la planta incineradora no és la responsable de l’increment del nivell de dioxines en la població.
La CUP de Mataró demanem a l’Alcalde, Sr. Joan Antoni Baron, que encarregui un estudi epidemiològic, no pas una “monitorització”, a un organisme independent de l’Ajuntament de Mataró per tal de poder valorar efectivament quin és el nivell d’afectació de l’activitat de la planta incineradora de Mataró sobre la població del Maresme.
ALTERNATIVA: RESIDU MÍNIM
Conseqüentment, si es demostra –tal i com apunten diversos informes– que la planta incineradora perjudica la salut de la ciutadania, emplacem a l’Alcalde que la tanqui i que implanti el residu mínim (que funciona amb èxit a Torrelles de Llobregat, el Papiol o Molins de Rei). El residu mínim és un sistema de tractament que permet estalviar energia (molta més que l’electricitat que es genera amb la incineració), reduir la quantitat i la toxicitat dels residus a través de programes de prevenció, reciclatge i compostatge.
Tanquem la incineradora!
CUP Mataró, 7 de novembre del 2006
NOTÍCIES DE PREMSA:
eltotmataro.cat: La CUP es manifesta contra la incineradora durant el Ple
capgros.com: La CUP vol que es tanqui la incineradora i s’implanti el residu mínim