Banyoles: La CUP es posa al servei de la plataforma veïnal en contra de l’operació de l’Estany

Nacional

La CUP es posa al servei de la plataforma veïnal en contra de l’operació de l’Estany i denuncia la gestió “opaca” de l’Ajuntament i la […]


La CUP es posa al servei de la plataforma veïnal en contra de l’operació de l’Estany i denuncia la gestió “opaca” de l’Ajuntament i la manca d’un procés participatiu

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) Pla de l’Estany ha anunciat que dóna ple suport i participarà activament amb la plataforma veïnal que s’ha creat per aturar el conveni pel qual l’Ajuntament de Banyoles entra com a accionista a Aigües de Banyoles. La formació celebra que aquesta iniciativa neixi del teixit popular de la ciutat “per aturar una operació que s’ha aprovat d’esquenes al poble” i remarca que han de continuar sent els veïns els impulsors de la protesta amb el suport d’entitats i organitzacions polítiques que ja han començat a treballar. En aquest sentit, la CUP es posa al servei dels veïns per lluitar contra aquesta operació que qualifiquen de “profundament opaca” i reivindiquen que “la gestió de l’Estany s’ha de decidir conjuntament amb els veïns”. “Perquè l’aigua és nostra i nosaltres decidim!”, exclama la CUP.
El passat 10 de novembre el ple de l’Ajuntament de Banyoles va aprovar amb els vots de CiU i PSC la creació d’una empresa mixta per gestionar el subministrament de l’aigua de Banyoles fins ni més ni menys que el 2060. Segons afirma la CUP, aquesta mesura es va aprovar “de manera completament unilateral” i s’ha vist mancat “no només d’un procés participatiu desitjable sinó també  del merament informatiu”. La formació assenyala “que en un tema tan cabdal com el de l’aigua no es va ni informar sobre la intenció de l’Ajuntament d’entrar a formar part d’Aigües de Banyoles”. D’aquesta manera, per la CUP “aquest despotisme i presa unilateral de decisions” es va fer encara més palès al ple municipal, “on no es van admetre ni precs ni preguntes per part de la resta de formacions polítiques”, afirma la candidatura, que reivindica que “la gestió de l’Estany s’ha de decidir conjuntament amb els veïns”.

La CUP situa com un dels seus eixos bàsics la participació ciutadana i la transparènca institucional i defensa que l’Ajuntament surti al carrer i els ciutadans entrin a l’Ajuntament. En aquest sentit, s’oposa rotundament al model propugnat per l’Ajuntament de Banyoles “de tirar endavant mesures d’esquenes a la societat”. La formació  considera que s’hauria d’haver produït un procés participatiu basat en una consulta ciutadana, sobretot en un tema d’interès general com és l’aigua i l’Estany de Banyoles. Sobretot, ressalten, quan es tracta d’una proposta que haurà de tenir vigència durant quasi mig segle, fins l’any 2060. “L’Ajuntament no ha informat el més mínim sobre aquest conveni”, afirma la CUP, que afegeix que ni ICV ni ERC han disposat de tota la informació. En aquest sentit, titllen l’operació de “profundament opaca” i de “molt greu” tenint en compte que els propietaris de l’Estany de Banyoles són tots els ciutadans i ciutadanes, fet que fa més inqüestionable, per la CUP, la necessitat d’una procés consultiu.

Benestar de l’Estany

El fet que s’aprovés aquesta proposta d’amagat de la ciutadania posa de manifest els riscos que conté i ha demostrat el poc respecte que tenen CiU i PSC cap als recursos naturals del nostre entorn i que la població tant estima. D’aquesta manera, l’acord per gestionar el subministrament de l’aigua vulnera els límits d’extracció vigents actualment, situats en els 10.000 metres cúbics al dia. El conveni elimina el límit d’extracció d’aigua donant via lliure així a la sobreexplotació de l’Estany.

“Amb l’excusa d’acabar amb els números vermells l’Ajuntament pretén endegar una acció empresarial que comportarà l’entrada de l’empresa i la banca a la gestió de l’aigua”, afirma la CUP, que denuncia que els consumidors no hi tindran representació. Aquests pactes “obscurs” comportaran “perjudicis cap a la majoria”, la ciutadania, ja que segons l’organització els rebuts de l’aigua s’apujaran. D’altra banda, “si empreses i entitats financeres s’interessen en la companyia, aquesta podria acabar a mans d’una empresa privada de fora”, condemna.

Tant és així que la plataforma ciutadana amb la qual col·labora la formació ha iniciat una campanya de recollida d’al·legacions per tal d’aturar el projecte. Tanmateix queda poc temps, ja que el període d’exposició pública s’acaba el 23 de desembre. “Perquè l’aigua és nostra i nosaltres decidim!”, exclama la CUP.

3 de desembre de 2010