Berga: Aprovades les esmenes de la CUP a les ordenances fiscals

Nacional

La CUP va presentar, en el ple del passat divendres, tres esmenes a les ordenances fiscals del 2011 perquè l'actual situació econòmica obliga a l'Administració […]


La CUP va presentar, en el ple del passat divendres, tres esmenes a les ordenances fiscals del 2011 perquè l'actual situació econòmica obliga a l'Administració a ser molt primmirada amb les despeses, però també obliga a introduir mesures fiscals més justes i solidàries.

La primera esmena aprovada fa referència a apujar l'IBI un 2,1%, corresponent a l'IPC. L'IBI és un impost que es paga en funció de les propietats i, per tant, no afecta a tothom per igual. Amb aquesta proposta, que comporta un augment simbòlic i assumible pels petits propietaris, es recaptaran uns 60.000 euros extres per poder invertir en serveis que se'n benefici tots els berguedans o bé destinar-los a les famílies necessitades.

La segona esmena aprovada fa referència a aplicar unes bonificacions per criteri de renda al servei educatiu de l'escola bressol. Tenint en compte la importància d'aquest servei però, a la vegada, el cost elevat que té per moltes famílies amb pocs recursos econòmics. Amb l'aprovació d'aquesta proposta moltes famílies berguedanes podran fer ús d'aquest servei gaudint d'una bonificació del 10%, 30%, 50%, 70% o 90% en funció de la renda familiar.

En la tercera esmena es va aconseguir el compromís, de tots els grups municipals, d'aprovar-la formalment en el ple de desembre per la falta d'un estudi econòmic. Aquesta esmena fa referència aplicar una taxa a certes operacions comercials que es realitzen a l'espai públic. Aquestes, malgrat estar contemplades a les mateixes Ordenances Fiscals en aquests darrers anys, no s'havia aplicat mai.

L'exemple paradigmàtic són els Caixers Automàtics. El client pot realitzar un ampli ventall d'operacions fora de l'horari comercial de l'oficina sense necessitat d'utilitzar les dependències de l'entitat de crèdit, que indubtablement obté un aprofitament econòmic d'aquestes operacions que es realitzen en espai de domini públic local.

Aquesta taxa també haurà d'aplicar-se a altres activitats com Tiradors de combustible, Màquines de lloguer de DVD's, i expenedores de refrescos o productes alimentaris,… sempre i quan estiguin situades a la via pública i per tant sigui necessari fer un ús especial de la mateixa.

8 de novembre de 2010