Carta del SN | Cal anar-hi, anar-hi i anar-hi

Nacional

Tot just fa un mes, després de les eleccions municipals, el Secretariat Nacional escrivíem: “Les militants de l’esquerra independentista i de l’esquerra anticapitalista estem bregades […]


Tot just fa un mes, després de les eleccions municipals, el Secretariat Nacional escrivíem: “Les militants de l’esquerra independentista i de l’esquerra anticapitalista estem bregades de caure i tornar-nos aixecar, de pensar com assaltar el centre des dels marges, de somiar projectes de canvis utòpics.”

És cert que el país sembla virar cap a l’ordre, abandonant el camí que ens va portar a l’octubre del 17, però també hi ha indicis que bona part del país segueix plantant cara i segueix aspirant a tots els canvis polítics i socials que ens mereixem i necessitem. En aquest context, som totes conscients que la CUP no hem sabut afinar el nostre discurs ni hem sabut aclarir prou la nostra proposta política després d’aquells no tan llunyans 1 i 3 d’octubre. Ho hem intentat, estant sempre al peu del canó: formulant propostes de lluita i mobilització, i plantejant crítiques a un govern simbòlic en relació al procés d’autodeterminació però real i material en relació al desgovern i la repressió. Els resultats d’aquell 21 de desembre de 2017 van ser un cop prou dur, i el 26M ens va portar un resultat que, com vam dir, comporta diferents lectures, amb gustos barrejats, però globalment més aviat negatius. El moment de repensar-nos.

I per això pren més sentit que mai el procés de debat que vam decidir obrir al Consell Polític del mes d’abril i que culminarà el proper 14 de juliol amb una Assemblea Nacional que serà alhora organitzativa i política. Un procés de debat que ha tingut diferents fases, des dels qüestionaris sobre el moment polític i l’organització que vau poder respondre les assemblees locals, i que en molts casos han servit per debatre i reflexionar col·lectivament, tal i com ens agrada, fins a les assemblees territorials de fa una setmana on volíem detectar conjuntament quines són les oportunitats del moment polític, i també aquelles febleses i fortaleses que tenim com a organització i moviment. 

Ara entrem en la recta final d’aquest procés. En les properes hores rebreu la ponència política elaborada les darreres setmanes a través dels espais territorials, enquestes i del grup de treball nacional. El text incorpora una lectura del moment, tant necessària per a poder generar una brúixola, una proposta política en cas d’unes eleccions al Parlament de Catalunya, i una proposta de renovació organitzativa per tal de pensar la organització des d’una perspectiva nacional per als temps futurs.

Els propers dies tornarà a haver-hi Assemblees Territorials Plenàries per treballar el document, per millorar-lo conjuntament com a preàmbul de l’Assemblea Nacional del 14 de juliol. L’assemblearisme i la participació han estat sempre una fortalesa i la condició imprescindible, des d’una perspectiva d’esquerres i transformadora, per a construir una proposta política sòlida, il·lusionant i esperançadora que il·lumini la grisor en la que el darrer cicle polític ha sumit al país. 

Sabem que han estat mesos de feina incansable a cada racó del nostre país, que ens mereixem un descans. Però també som conscients de la responsabilitat que tenim com a organització amb les classes populars del país per a donar resposta a l’exercici del dret a l’autodeterminació i als drets socials, civils i polítics que veiem com sistemàticament són amenaçats i negats per l’Estat i el règim. 

Els darrers dies, s’ha filtrat una noticia en la que s’insinua que el Secretariat Nacional dimitirà en bloc i, més enllà de la dinàmica de filtració sistemàtica d’informació organitzativa, és important per una banda constatar el compromís del Secretariat Nacional amb el procés polític i organitzatiu que cristalitzarà el proper 14 amb les assemblees nacionals. I per altra banda, la maduresa política col·lectiva de l’estructura nacional i territorial de la militància de la CUP, que davant d’un moment polític complex, assumeix la responsabilitat de repensar-se, política i organitzativament, suposi el que suposi el resultat.

És per tot això, que des del Secretariat Nacional us animem a participar activament d’aquest procés de debat polític convençudes que només amb la màxima implicació de la nostra gent podrem enfortir el projecte d’Unitat Popular que aquest país necessita i es mereix, un paper cabdal i unes propostes polítiques indispensables per construir la República lliure, socialment justa i feminista que volem i necessitem. 

Davant les dificultats, la repressió  i el cansament, la gent de la CUP doblem l’aposta. Perquè per vèncer cal anar-hi, anar-hi i anar-hi. 

Secretariat Nacional de la CUP

Països Catalans, 1 de juliol de 2019

1 de juliol de 2019