La cimera de l’OTAN és escalada bel·licista mundial. Per la pau!

Consideracions de la CUP sobre la cimera de l’OTAN celeberada el dimecres i dijous a Madrid


Després de la cimera de l’OTAN celebrada a Madrid amb les conclusions generals del full de ruta Concepte Estratègic aprovades la CUP fem sis consideracions principals:

1.- Aquesta cimera torna situar L’OTAN com el projecte més gran politicomilitar actiu per dotar el govern dels EUA del paper de gendarme mundial, passant per sobre de la mateixa ONU.

Que el govern espanyol aculli la cimera de l’OTAN a Madrid suposa una nova submissió de l’Estat Espanyol als interessos i directrius dels Estats Units. No només pel que fa a l’àmbit de la defensa, sinó també, respecte a la política exterior i les relacions amb la resta de països del món. L’Aliança Atlàntica es reuneix de nou per incrementar la despesa en armament i per donar suport al nou “concepte estratègic”, molt allunyat de la justícia social que necessiten les classes populars de l’Estat Espanyol i dels Països Catalans.

Aquesta reunió reforça la tutela militar dels Estats Units, a través de l’OTAN dels seus membres que han assumit la presència de bases militars en territori europeu, així com d’armament nuclear controlat únicament per l’exèrcit dels Estats Units, i han acatat la política bel·licista dictada per la Casa Blanca.

2.- Els acords de la cimera suposen continuar el procés de rearmament en un context de crisis mundial i de desigualtats creixents. Els estats membres han adquirit com a principals compromisos augmentar regularment el pressupost en defensa que suposa disminuir la despesa social absolutament necessària per construir una societat més justa.

El govern de coalició de PSOE i Unides Podem ha adquirit el compromís d’augmentar fins a un 2% del PIB espanyol en despesa militar (24.000 milions d’euros) incloent la compra de 20 avions de caça per un import de 2.034 milions d’euros mentre es gasta 800 milions d’euros a través del xec d’ajuda de 200 euros a les persones que pateixen més crisi de preus.

La CUP aposta per reforçar els serveis bàsics, per nacionalitzar els sectors estratègics i per incrementar el pressupost en educació, sanitat i serveis socials disminuint el de defensa.

3.- Aquesta cimera suposa un pas més en la militarització mundial. L’OTAN aposta per un rearmament dels seus estats membres que porta associada una escalada militar que posa en perill la seguretat i la pau mundials. La història mostra que l’OTAN no és una organització de defensa sinó d’atac.

4.- Després de l’assassinat de 37 persones a Ceuta i Melilla l’OTAN ha fet explícita la seva protecció d’aquests enclavaments colonials, ara seran sota el seu paraigua tal com demanava el govern espanyol. La cimera ha fet evident que l’Aliança actua també com un element clau de desviament i retorn de persones migrants fora de les fronteres europees, que suposa una vulneració fragant de drets humans i conseqüents crisis humanitàries.

5. D’aquesta cimera el gran beneficiat són els Estats Units, però no podem oblidar també com Erdogan i l’Estat turc surten reforçats. Un cop més, s’avala la repressió contra el poble kurd, fent nou pactes amb Erdogan, com són el retorn d’exiliades kurdes de nou països membres com Finlàndia i Suècia o mantenir Turquia com a principal soci de l’Estat espanyol pel que fa a l’armament i la banca.

6.- La CUP aposta pel foment i la construcció de la cultura de la pau, defensem el diàleg i la resolució pacífica dels conflictes i la neutralitat dels Països Catalans en qualsevol tipus de guerra. Com ha fet sempre la CUP defensa uns Països Catalans fora de l’OTAN. Recuperem de nou el “No a l’OTAN”, de “Bases fora”, per dur-les a Bètera i arreu dels Països Catalans.

 

1 de juliol de 2022