Comarques gironines: La CUP denuncia la persecució lingüística que pateix el català

Nacional

Les Candidatures d'Unitat Popular (CUP) de les comarques nord-orientals emprendran accions legals i organitzaran actes ciutadans, per denunciar les continues agressions que rep la llengua, […]Les Candidatures d'Unitat Popular (CUP) de les comarques nord-orientals emprendran accions legals i organitzaran actes ciutadans, per denunciar les continues agressions que rep la llengua, la cultura i la identitat del poble català per part del govern espanyol i les seves institucions. En aquesta línia enviaran una petició, mitjançant carta certificada, al Síndic de Greuges  perquè investigui un parell de noticies aparegudes en alguns mitjans de comunicació, on una catalanoparlant rep un suposat abús de poder per part de funcionaris públics i es ridiculitzada pel sol fet de dirigir-se en la seva llengua.


Per a les CUP, aquests funcionaris ignorant la legislació que regula els usos lingüístics (o l'ús del català si es prefereix)  als països catalans, per exemple la llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic estableix en l’article 54.11 que els empleats públics han de garantir l’atenció al ciutadà en la llengua en que ho sol·liciti sempre que sigui oficial al seu territori. En cas que es demostrin els fets, demanem al Síndic de Greuges que actuí en conseqüència, denunciant  les persones implicades.


I per altra costat uns joves gironins van ser increpats i ridiculitzats per un conductor d’autocar la nit de cap d’any. A més d’aguantar frases típiques com “estamos en espanya”, el conductor va denunciar els nois a la policia.


En el mateix comunicat, les CUP denuncien la la pre-campanya electoral del PP, ja que una vegada més criminalitza les polítiques de normalització lingüística i manipula la realitat, en el sentit que el PP  remarca que la llengua espanyola està perseguida. 


També manifesten públicament la repulsa envers el tractament que rep la llengua catalana  al sud del País per part del govern del PP i la complicitat de govern espanyol. Condideren que el tancament del repetidor de TV3 d’ Alacant demostra la persecució que estan rebens els i les catalanoparlants. És per això que les CUP ens solidaritzen amb els conciutadans del sud del país  animant a tota la ciutadania d’arreu dels Països Catalans  participi en la concentració prevista pel dia i 19 a les 18h a la ciutat d’Alacant.


Per a les CUP, l’única solució passa perquè el català pugui disposar de les mateixes estructures que tenen els estats per protegir les seves llengües per tal que pugui convertir-se de debò en la llengua vehicular del país, tant en la vida quotidiana com en la relació amb les administracions.Fem una crida a la ciutadania per defensar el català, no permetent aquestes situacions i denunciant-les públicament.


Finalment, les CUP fan una crida a la ciutadania per defensar el català, no permetent aquestes situacions i denunciant-les públicament.

17 de gener de 2008