COMUNICAT | Sobre la letalitat de les armes Taser

Davant la mort d’una persona ahir a Badalona, per la descàrrega d’una pistola taser per part d’un agent del cos de mossos d’esquadra, la CUP-NCG constata que: 


  1. Les pistoles de conducció elèctrica són armes letals i el Parlament de Catalunya mai n’hauria d’haver autoritzat la seva utilització.
  2. Estudis elaborats per metges, pèrits, el Síndic de Greuges de Catalunya o les mateixes conclusions del grup de treball sobre l’ús de les pistoles taser, exposen la manca de regulació i control que hi ha al voltant d’aquestes armes. 
  3. Les organitzacions de defensa dels drets humans han denunciat sistemàticament la vulneració dels drets fonamentals que suposa l’ús d’aquest tipus de pistoles ja que són un risc per la salut i per la vida.
  4. Ha quedat demostrat, malauradament, que les pistoles de conducció elèctrica poden causar la mort per descàrrega, tant a col·lectius de risc com a persones sanes. 
  5. Les taser són especialment letals contra persones amb cardiopaties, malalties de salut mental, dones embarassades, menors, ni contra persones que es trobin sota els efectes de substàncies estupefaents.  

És per aquests motius, que la CUP-NCG exigeix la fi de l’ús per part dels cossos policials de les pistoles de conducció elèctrica o taser, ja que suposen un risc per la salut i la vida de les persones, vulneren els drets humans, no substitueixen l’ús d’armes de foc i es normalitza el seu ús, en detriment d’altres mètodes de contenció establertes, com per exemple la contenció mecànica protocolada. 

 

2 de desembre de 2021