Què la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya no et vengui la moto

Nacional

En tan sols una setmana el departament dirigit per Meritxell Ruiz ha passat d’anunciar noves retallades i dir que no hi havia diners per a […]


En tan sols una setmana el departament dirigit per Meritxell Ruiz ha passat d’anunciar noves retallades i dir que no hi havia diners per a l’escola inclusiva a anunciar la contractació de 350 mestres

Aquesta rectificació (tot i que encara manifestament insuficient per a cobrir el mínim de 880 que falten) comença a destapar l’intent de tergiversació de la realitat que ha volgut dur a terme la conselleria. Cal recordar que Junts pel Sí no va poder convèncer cap grup parlamentari per a retirar l’esmena a la totalitat als pressupostos. De la mateixa manera, CDC ha retallat des de l’inici de la “crisi” 5.000 milions d’euros i ara es nega a destinar a partides socials els 800 milions d’euros que la reducció d’interessos del deute deixen a la tresoreria de la Generalitat de Catalunya. A aquests 800 milions, s’hi han d’afegir els 1072 milions més de la millora del finançament relacionada amb el creixement econòmic del 3.4%. En total, es disposa de 1922 milions adicionals

Actuacions de la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya d’aquest mes de maig, prèvies a qualsevol decisió sobre els pressupostos:

  • No pagar el mes de juliol al personal substitut.
  • Denegar la reducció de jornada lectiva als docents majors de 55 anys, fet que impedeix la incorporació de 350 docents.        
  • No es convoquen oposicions des de fa 6 anys a primària i 5 a secundària, mentre que a FP es reserven 300 places sense data. Així es mostra la submissió completa a Montoro.

[Cal recordar que Junts pel Sí i el PP van votar favorablement al manteniment dels concerts a les escoles d’elit que segreguen per sexe i que reben uns 29 milions d’euros anuals. Amb aquests diners es podrien construir 5 o 6 escoles més cada any i així eliminar els barracons

Pel que fa als pressupostos:
        
Junts pel Sí sap que encara que s’hagués passat el tràmit de les esmenes a la totalitat als pressupostos, no entrarien en vigor l’1 de setembre. Això vol dir que no els podria utilitzar per incrementar la inversió tal com diu. En resum: o bé ens enganyava  abans o bé ho vol fer ara.        

  • CDC va vetar que la llei de pressupostos inclogués una pujada d’impostos a les rendes   altes que hagués permès afrontar la reversió de les retallades de manera real.        
  • Junts pel Sí va votar, juntament amb el PP, en contra de la modificació de l’impost de successions un 5%, fet que hauria comportat un augment de 400 milions d’euros de recaptació.
  • Ara el govern planteja no renovar els contractes a 300 educadors i educadores, que estaven contractats des de l’any passat.

I una dada rellevant que cal conèixer perquè no ens venguin la moto: no existeix cap llei que impedeixi utilitzar els 800 milions d’euros de romanent de la partida destinada a pagar interessos del deute. Aquest podria ser perfectament utilitzat per a partides socials simplement utilitzant el que s’anomena “modificació de crèdit” a la partida d’educació. No només no és necessari retallar la despesa, sinó que es pot ampliar.

Com a CUP-CC tenim clares les maneres de prioritzar la despesa social. A tall d’exemple podem parlar de les beques menjador i les substitucions de docents:

  • 80 milions d’euros per cobrir les 300.000 beques menjador necessàries per a no deixar l’alumnat en situació d’exclusió. Això significaria passar dels 40 milions d’euros actuals als 120 milions. Es triplicarien beques al 100% i com a mínim tot l’alumnat en risc    d’exclusió, gaudiria d’un àpat al dia. Això, sense comptar que traient a les multinacionals dels menjadors i utlitzant aliments de proximitat es podria reduir el cost mitjà del plat. Aprofitem per dir que la CUP-CC planteja l’alimentació universal i que la mesura anteriorment esmentada es plantejava per a aquests pressupostos.
  • Cobrir les baixes des del primer dia i pagar el juliol al personal que treballi més de 6 mesos a l’any. 40 milions d’euros que podrien sortir pràcticament del romanent de 36 milions d’euros del pressupost d’educació (és a dir, la diferència entre el pressupostat i l’executat) i 4 milions d’euros més de la reducció d’interessos del FLA. Junts pel Sí es va negar, desobeïnt el Parlament de Catalunya a treure els concerts a les escoles de l’Opus Dei; potser perquè la consellera Mertixell Ruiz va estudiar a una d’elles i hi té vincle.

Per tant, amb només 84 milions d’euros dels 1922-  dels que segons els seus propis càlculs disposen – tot l’alumnat amb necessitats faria com a mínim un àpat al dia i cap estudiant quedaria sense mestre. A més, la llei de pressupostos i el reglament parlamentari permet incrementar les partides qualificades com necessitats bàsiques.
 
Un tema que ha passat per alt a la majoria de mitjans de comunicació – públics i privats – és que el proppassat 18 de maig, Junts pel Sí i el PP van vetar debatre la ILP per un nou sistema educatiu català que plantejava elevar la despesa en educació al 6% del PIB. Actualment, Catalunya està a un 2’04%, un dels percentatges més baixos de l’Estat espanyol.

I per acabar toca preguntar en veu alta:

  • Per què els partits que governen i van prometre en campanya electoral no aplicar la LOMCE i van votar que no l’aplicarien amb la declaració del 9N ho estan fent?
  • Per què no s’inclou la bressol com a etapa educativa, passant així a dependre dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya?
  • Per què no es prioritza la universitat pública i es reverteix la pujada tarifària del 66% en els darrers anys?
  • Per què tot i el mandat popular d’esdevenir una República i de desobeir l’Estat espanyol es continua acceptant el saqueig del dèficit fiscal, el del pagament del deute il·legítim i la irracionalitat del 0,7% de dèficit fiscal?

Davant les falses afirmacions que des de la Conselleria d’Ensenyament aquests dies estant arribant a tots els centres públics de Catalunya: llums i taquígrafs. Que la Conselleria d’Ensenyament no et vengui la moto, l’educació pública del nostre poble no s’ho mereix.

22 de juny de 2016