La CUP de Barcelona ret homenatge a l’historiador Josep Termes i expressa el seu condol a la família

Nacional

Arran de la mort de l’historiador Josep Termes, la CUP de Barcelona li retem homenatge i expressem el nostre condol a la família. Fill de […]


Arran de la mort de l’historiador Josep Termes, la CUP de Barcelona li retem homenatge i expressem el nostre condol a la família. Fill de família treballadora molt humil, i veí del Camp d’en Grassot de Barcelona, esdevingué una figura central en els estudis sobre l’anarquisme català i el catalanisme popular contemporanis.

 

Al llarg de la seva vida, Termes desenvolupà aquests dos eixos de recerca d’una manera no gens dogmàtica, mirant de comprendre la complexitat i els clarobscurs de la societat catalana del segles XIX i XX, i les lluites de les classes subalternes per la llibertat i la justícia social. La seva aportació serví per desmuntar científicament aquella historiografia burgesa que, des de perspectives ideològiques distintes, situava l’origen i el creixement del catalanisme en les classes benestants. Lluny d’aquesta fal·làcia tants anys sostinguda, i lluny de les lectures lerrouxistes que en derivaren a partir dels anys seixanta, l’obra de Termes ens ha ajudat a conèixer i a entendre les fonts del catalanisme popular que explica l’existència de l’independentisme i, alhora, el seu vincle amb l’esquerra política i sindical catalana a través dels temps, i a través d’un espectre amplíssim –socialistes, comunistes, anarquistes–, tan divers i tan ric com la nostra pròpia història.

Igualment, recordem que fou expulsat de la Universitat de Barcelona com a estudiant en primer lloc i com a professor més endavant, i que la seva militància antifranquista des dels anys cinquanta mai no fou un obstacle per manifestar el seu pensament crític: amb honestedat i a tot arreu. Sempre advocà perquè les organitzacions treballadores servissin la lluita de les classes populars, sense embuts, tant sota el franquisme com sota el postfranquisme o transició, sense botiflers ni gent de casa bona pel mig.

Per nosaltres, la millor manera de mantenir viu el seu record és llegir els llibres que escrigué, a fi de conèixer millor el nostre propi passat immediat i la necessitat present d’alimentar el fil dels processos històrics i les lluites populars que ell estudià i de les quals nosaltres, militants de la CUP, en formem part. En aquest sentit, des de la CUP i des de la nostra concepció política de l’emancipació social i nacional, reconeixem en la tasca intel·lectual d’en Josep Termes un pou de coneixement que, nascut del i per al poble, torna al poble.

13 de setembre de 2011