La CUP-CC demana posar fi al règim d’aillament a les presons catalanes

Nacional

La diputada Mireia Vehí fa aquesta proposta en les conclusions del Grup de Treball del Parlament de Catalunya sobre Règim d’Aïllament dels Departaments Especials de Règim Tancat 


La CUP-Crida Constituent demana que es posi fi al règim d’aillament a les presons catalans “per motius de garantia de drets i pel fet que la seva naturalesa no s’addiu amb la finalitat de la pena” i a “deixar d’utilitzar els mòduls DERT i a habilitar cel·les especialitzades pel compliment de tractaments especialitzats als mòduls ordinaris”. 

En un extens document, en el que es recullen les conclusions de la CUP-CC sobre el “Grup de Treball del Parlament de Catalunya sobre Règim d’Aïllament dels Departaments Especials de Règim Tancat” del Parlament de Catalunya, la diputada Mireia Vehí alerta que “bona part dels interns que es troben en situació d’aïllament pateixen patologies mentals, moltes d’elles derivades de toxicomanies de llarga evolució, que provoquen alteracions conductuals” i que és un error del sistema penitenciari “pretendre neutralitzar-les mitjançant l’aplicació de l’aïllament.”

El grup de treball del Parlament de Catalunya sobre el Règim d’Aïllament dels Departaments Especials de Règim Tancat (DERT) es crea el gener del 2017 arran de la demanda en una compareixença parlamentària de la Coordinadora Catalana per la Prevenció de la Tortura el 25 de juliol del 2016. Segons la principal agrupació d’organitzacions de Drets Humans a Catalunya, era imprescindible que la cambra catalana generés un espai per analitzar els DERT – Departaments Especials de Règim Tancat – catalans. La CUP-CC ha donat suport a la demanda des del primer moment. 

El Grup de treball ha realitzat un total de 8 sessions per a estudiar a fons els DERT. També s’ha habilitat una sessió específica amb el senyor Joan Carles Navarro, Director del Centre Penitenciari de Brians 1 per explicar alguns casos de denúncia de presumptes maltractaments que han estat publicats a diversos mitjans de comunicació i que una auditoria realitzada pel Serveis d’Inspecció de la Direcció General sobre els DERT recull. L’auditoria també recomana l’estudi de tots els DERT a fons. 

Les conclusions seran debatudes i aprovades el proper 30 de maig i posteriorment seran elevades al ple del Parlament de Catalunya per la seva aprovació definitiva.

26 de maig de 2017