La CUP-CC valora els avenços per garantir els Drets Humans als centres penitenciaris però lamenta que no s’acabi amb el règim d’aïllament

Nacional

Aquest dijous la CUP-CC ha presentat a la Comissió de Justícia del Parlament les conclusions del Grup de treball sobre Aïllament penitenciari i Departaments Especials […]


Aquest dijous la CUP-CC ha presentat a la Comissió de Justícia del Parlament les conclusions del Grup de treball sobre Aïllament penitenciari i Departaments Especials de Règim Tancat. La CUP-CC ha valorat la iniciativa parlamentària, pionera a Europa i molt important des de la perspectiva de la garantia dels Drets Humans als centres penitenciaris.
La CUP-CC ha recordat que, malgrat no ha estat possible el consens entre tots els Grups Parlamentaris, les condicions materials de l’aplicació del DERT (Departaments Especials del Règim Tancat) i del Primer Grau a Catalunya, ara mateix, vulneren els Drets Humans. En aquest sentit, els DERT no poden ser considerats un tractament, ja que avui dia són un mecanisme de càstig que contradiu el principi fonamental del sistema penitenciari: la reinserció. A més a més, generen seqüeles psicològiques a les persones que els pateixen i tenen una lògica totalment contrària a models de justícia garantista i restaurativa.
La CUP-CC també ha valorat positivament, malgrat que no s’acabi amb l’aïllament penitenciari, algunes millores pel que fa al nombre d’hores de tractament, als mecanismes judicials de control dels DERT, a l’assistència lletrada; i a les garanties per a les persones amb problemes de salut mental.
Finalment, la diputada de la CUP-CC i membre de la Comissió de Justícia i del Grup de Treball sobre el Règim d’Aïllament dels Departaments Especials de Règim Tancat, Mireia Vehí, ha lamentat que “el govern no hagi volgut sentar un precedent democràtic i de garantia de Drets Humans a Europa, acabant amb el règim d’aïllament”.

Aquí podeu accedir a les conclusions de la CUP-CC: 

 conclusions de la CUP-CC

7 de juliol de 2017