La Lomce va ser aprovada pel Parlament espanyol al novembre del 2013 amb la majoria absoluta del PP i el rebuig de la resta de […]
La Lomce va ser aprovada pel Parlament espanyol al novembre del 2013 amb la majoria absoluta del PP i el rebuig de la resta de partits polítics. Des de la CUP-CC vam denunciar en el seu moment aquesta reforma educativa coneguda com a Llei Wert ja que planteja profunditzar en mesures antidemocràtiques, recentralitzadores i neoliberals modificant per complet el consens vigent entre la comunitat educativa existent des de fa anys i imposant aspectes ideològics provinents de la patronal espanyola, la conferència episcopal i la FAES.
La resolució aprovada el 9 de novembre passat al Parlament de Catalunya insta al govern de la Generalitat a la no aplicació de la Lomce i per tant a no desenvolupar el contingut de la llei. La CUP donem suport a la Xarxa d´Escoles Insubmises a la Lomce, que ja ha explicat que en realitat als centres educatius de Catalunya ja s’està aplicant la llei, a través de la implementació de diferents aspectes en forma de decrets, ja sigui per ordenar els currículums de la primària i secundària, el decret que regula el concurs de les direccions o les proves diagnòstiques ja anunciades pel departament a tercer curs de primària a finals d´abril.
Cal recordar que la Lomce no és res més que la filla espanyola de l’actual Llei d’Educació de Catalunya, ja que aquesta planteja molts aspectes dels criticats per la majoria de membres de la comunitat educativa respecte la llei Wert.
Aspectes que fan referència a la pèrdua de democràcia interna apostant per un model de gestió jeràrquic, refermant el paper de les direccions com a representants de l’administració al centre, aspectes que estableixen avaluacions de diagnòstic mitjançant proves externes al centre on s´ avalua individualment l’alumnat sense tenir en compte la realitat del centre i el seu entorn, aspectes que blinden els concerts educatius a les patronals educatives fins i tot d´aquelles escoles que segreguen per raó de sexe i aspectes que individualitzen les relacions laborals en detriment de la negociació col·lectiva.
En aquest sentit, el diputat de la CUP – CC Albert Botran ha instat el govern de la Generalitat a “desobeir la Lomce i derogar els decrets ja aprovats tal com planteja la resolució aprovada el 9N”.
Per Botran “les raons que justifiquen la desobediència a la Lomce són la majoria parlamentària contrària, el suport social majoritari a la insubmissió i el blindatge dels drets fonamentals en matèria d´educació que va establir la Declaració del 9N”. També ha recordat la plena vigència del model d’immersió lingüística, sobre el qual també pesa l’amenaça de la Lomce.
És per això, que la CUP-CC emplaça públicament a la nova Consellera d´Ensenyament Meritxell Ruiz, a la no aplicació de la Lomce tal com ja succeeix en altres comunitats autònomes on han retornat el poder als consells escolars, han deixat sense efecte els currículums introduïts per la Lomce o no han realitzat les proves diagnòstiques.
Finalment, recordar que des del Grup de Treball d´Educació de la CUP i diferents col·lectius en defensa de l´educació pública d’arreu del territori hem estat treballant els darrers mesos impulsant la Iniciativa Legislativa Popular per un nou sistema educatiu a Catalunya, recollint gairebé 100.000 signatures. Emplacem al nou govern a discutir el text al Parlament de Catalunya, i per tant, a no presentar una esmena a la totalitat ja que aquesta proposta planteja començar el debat sobre la Nova Llei d´Educació que requereix la futura república de Catalunya.
Candidatura d’Unitat Popular – Crida Constituent
Barcelona, 1 de febrer de 2016