La CUP davant de la retallada en atenció a la dependència

Nacional

El Govern del PP condemna els més vulnerables a la pobresa i a l’exclusió social La retallada de 1.087 milions en atenció a la dependència […]


El Govern del PP condemna els més vulnerables a la pobresa i a l’exclusió social

La retallada de 1.087 milions en atenció a la dependència demostra una vegada més la profunda insensibilitat social i la inequívoca voluntat política del Govern de l’Estat Espanyol per castigar els sectors més vulnerables de la població. 

Segons el document Programa nacional de reformes 2013, publicat  dimecres 1 de 2013 passat (aprofitant un dia festiu) a la web de La Moncloa, el Govern de l’Estat Espanyol té previst retallar 1.087 milions d’euros dels 2.200 milions previstos ens el pressupostos de l’Estat per a l’atenció a la dependència aquest any 2013. Una retallada de gairebé el 50% que se suma a les retallades  realitzades l’any 2012 en què l’estat va deixar d’aportar 559 milions. Les polítiques de retallades a la llei s’aplicaran de forma gradual:  1108 milions el 2013 i 571 milions el 2014. 

Des de la CUP molt ens temem que aquesta contínua tisorada, que deixa sense finançament la Llei de la Dependència, respon a un únic objectiu, que no és cap altre que la DEROGACIÓ DE LA LLEI.    

 D’altra banda, trobem del tot intolerable que el “GOBIERNO ESPAÑOL” no es conformi en disminuir les aportacions per part de l’administració, sinó que aplica una altra retallada encoberta, en encarir un 5% el copagament durant el 2013,  amb la qual cosa aconseguirà estalviar la “considerable suma” de 339 milions d’euros. 

Encara és més vergonyós “L’ESTALVI” de 150 milions que s’aconseguirà amb la reducció del nivell de gravetat de les persones dependents, que en la majoria de casos s’ha revisat a la baixa. També hi haurà retallada en els pagaments i la supressió de la cotització a la Seguretat Social per als cuidadors familiars, aprovada l’any passat. 

D’altra banda, s’han deixat per a 2015 l’atenció als dependents moderats prevista inicialment per a 2012.  La darrera part de la retallada anirà a càrrec de les comunitats autònomes, ja que la llei està finançada teòricament al 50% l’Estat i l’altre 50% les autonomies, un acord que l’estat espanyol ja incompleix amb Catalunya, on la Generalitat assumeix el 80% de les despeses. 

El partit popular justifica les retallades amb els eufemismes amb què ens tenen acostumats: racionalitzar i modernitzar els serveis i garantir la seva sostenibilitat. La CUP-AE vol subratllar la fal·làcia que, aquestes retallades no només no suposen estalvi, sinó que el que aconsegueixen és augmentar la precarietat d’un sector econòmic ja prou castigat amb sous molt baixos. 

Tot això, lluny de suposar un estalvi, no representarà cap altra cosa que no sigui l’increment de l’atur dins del sector i que afectarà especialment les dones, el col·lectiu majoritari dins del sector, amb el consegüent augment de despesa en subsidis d’atur i caiguda en picat de les prestacions. També suposa que l’estat deixi d’ingressar per la davallada en les cotitzacions i en la despesa de les famílies. 

Per la seva banda, la Taula del Tercer Sector a Catalunya ha emès un comunicat dient que aquesta nova retallada suposa més pressió sobre les famílies afectades, els usuaris i per als cuidadors familiars i els cuidadors professionals que atenen a les persones amb un grau de dependència concret, ja que s’intensifica la precarietat de la seva feina i les famílies rebran menys ajudes per poder fer front a la seva situació particular. 

Aquesta mesura provocarà que milers de persones en situació de vulnerabilitat econòmica hagin de fer front a un cost que no podran assumir. Per tant, augmentaran les situacions de pobresa de persones dependents i de les seves famílies amb un augment del treball de cures que recauran sobre els cuidadors familiars, un col·lectiu de 180.000 persones (el 90% de les quals són dones) que atenen persones amb algun grau de dependència

Des de la CUP-EA creiem que aquesta nova retallada a la llei de la dependència demostra, una vegada més, El profund error i horror d’unes mesures que suposen un elevat cost social i la inequívoca voluntat política del Govern de l’Estat Espanyol, que castiga un cop més  els sectors més vulnerables de la població. Una reforma que se suma a una llarga llista de despropòsits encaminats a dilapidar l’esprimatxat estat del benestar. 

Una  reforma rere l’altra, hem pogut constatar com el Govern va estrenyent el cercle a les classes popular empenyent a una immensa majoria de la població cap a la pobresa i l’exclusió social. 

Mentre el govern amnistia defraudadors i gàngsters en corbata, rescata bancs, indulta corruptes, manté la despesa militar, desmantella els serveis públics i obre les portes als mercats per a la privatització dels serveis, les classes populars del país pateixen les majors retallades de la democràcia: la reforma laboral, les retallades en sanitat i educació, l’augment de les taxes universitàries, les taxes judicials, l’augment de l’IVA, la negativa a aplicar la dació en pagament, etc.  

Amb l’austeritat com a bandera, el govern del PP és el col·laborador necessari de la Troika i les seves polítiques neoliberals responsables del genocidi social al sud d’Europa. 

Per tot això la CUP-AE  s’oposa frontalment a les retallades, sobretot a aquelles que afecten a la població més vulnerable i insta les persones afectades, les famílies, els i les treballadores, així com a la societat en general, a mobilitzar-se i a plantar cara a aquesta ofensiva. 

6 de maig de 2013