La CUP demana una implantació de les energies renovables real, local i participada i la derogació del Decret Llei 16/2019

Nacional

La CUP-NCG ha exigit al govern en funcions una moratòria urgent del Decret 16/2019, que ha permès la imposició de centrals eòliques i fotovoltaiques arreu […]


La CUP-NCG ha exigit al govern en funcions una moratòria urgent del Decret 16/2019, que ha permès la imposició de centrals eòliques i fotovoltaiques arreu del territori (aprovat amb el suport de tots els partits excepte la CUP-CC), i reclama que el nou govern de la Generalitat el derogui un cop iniciï la legislatura i treballi per una llei de transició energètica, que es basi en una implementació real, local i participada de les energies renovables.  

La diputada de la CUP-NCG, Laia Estrada, i l’ex diputada Natàlia Sánchez, han exposat avui en una roda de premsa al Parlament de Catalunya, el posicionament de la CUP i del territori en relació al DL 16/2019, el decret responsable de l’onada de projectes eòlics i fotovoltaics, que es va aprovar d’esquenes del territori i amb l’oposició de entitats i col·lectius ecologistes. Consideren que aquest decret “és la porta d’entrada als conflictes territorials més importants dels propers anys” i han insistit en les conseqüències negatives que està comportant pel territori la seva aplicació sense tenir un Pla Territorial d’implantació aprovat ja que suposa “la liberalització del sector deixant en mans de l’especulació i l’oligopoli energètic un dels reptes més grans i urgents que tenim com a societat”. Els anticapitalistes han volgut remarcar que no s’oposen a la implantació de les renovables, sinó que aquesta estigui “en mans dels que més han contribuït a l’emergència climàtica i que no respongui als criteris d’aproximar la producció als centres de consum i aprofitar els espais ja alterats per l’activitat humana inclosos en la Llei de Canvi Climàtic aprovada per Parlament”.

Per altra banda, la formació ha presentat la campanya “Sí a les renovables. Defensem el territori” que ha començat a desplegar a tot el principat, i que entre altres accions, implica la presentació d’una moció a tots els ajuntaments on la CUP té representació. La moció, que inclou que els consistoris es posicionin en contra de Decret, també insta als ajuntaments a implementar mesures per un model de transició energètica liderada i sota control públic i ciutadà. 

Estrada també ha fet una crida a participar a les mobilitzacions convocades aquest cap de setmana a diversos indrets dels territoris afectats per exigir una implantació de les energies renovables real, local i participada. 

 

5 de maig de 2021