La CUP denuncia que la reordenació del servei d’autobusos castiga els barris més necessitats

Nacional

La Candidatura d’Unitat Popular de Lleida denuncia que la reordenació integral del servei d’autobusos anunciada per la Paeria disminueix gairebé en un 50% les línies […]


La Candidatura d’Unitat Popular de Lleida denuncia que la reordenació integral del servei d’autobusos anunciada per la Paeria disminueix gairebé en un 50% les línies municipals actuals. La nova xarxa, que s’estrenarà el proper 13 d’abril, descuida i desatèn aquells barris especialment necessitats de transport públic, com són Pardinyes, la Mariona o, per exemple, els Magraners i el Secà, que ara estaran units sota una mateixa línia.

La CUP considera, doncs, que aquesta mesura tan sols persegueix la rendibilitat econòmica i no està pensada per oferir un servei adequat als ciutadans. Denunciem que l’augment de la freqüència de pas i l’estalvi de 150.000 quilòmetres anuals anunciats per la Paeria no hauria de servir d’excusa per suprimir 8 de les 18 línies d’autobús actuals i deixar la ciutat amb un accés deficitari de transport públic. La mesura, a més, està dissenyada per premiar els veïns i veïnes de la Zona Alta de la ciutat, mentre que castiga els barris més allunyats del centre. Així, mentre que cinc de les deu línies actuals reforçaran la zona de Ricard Vinyes, els Magraners i el Secà hauran de compartir un mateix itinerari. Una mesura que, segons la Candidatura d’Unitat Popular, generarà ciutadans de primera, amb un accés privilegiat als recursos municipals, i ciutadans de segona, que tindran majors dificultats d’accés al transport públic i es veruan abocats a l’ús del vehicle privat.

Finalment, la CUP considera que la mesura sancionarà aquells usuaris que no siguin beneficiaris de les targetes multiviatge, doncs es veuran obligats a pagar un altre bitllet si volen fer transbord. També denuncia que siguin els i les consumidores les que hagin de sol·licitar la parada apretant un botó. Aquest fet podria confondre i desorientar la gent, sobretot aquelles persones de major edat.

Entenem, a més, que aquesta reordenació del servei d’autobusos respon al procés de privatització del servei d’autobusos. La Candidatura d’Unitat Popular considera d’especial importància mantenir els serveis bàsics en mans públiques com a garantia que els criteris sota els quals es gestionaran seran els d’igualtat, universalitat en l’accés, vocació del servei a la ciutadania i no criteris merament mercantilistes o economicistes.

A Lleida, el 19 de març del 2013.

19 de març de 2013