La CUP i ICV-EUiA rebutgen la modificació del funcionament dels plens municipals de Mataró pactada per CiU, PSC i PP

Nacional

CiU, PSC i PP han pacatat d’esquenes a la resta de partits una modificació del funcionament dels Plens que perjudica clarament la participació dels grups […]


CiU, PSC i PP han pacatat d’esquenes a la resta de partits una modificació del funcionament dels Plens que perjudica clarament la participació dels grups minoritaris i limitarà la qualitat democràtica del nostre Ajuntament.

Davant la proposta del govern de CiU, pactada amb PSC i PP, de canviar el funcionament dels Plens a través de la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM), els grups municipals d’ICV-EUiA i la CUP volen expressar:

Es tracta d’una modificació del ROM que s’està fent sense consens, només amb l’acord dels tres grups majoritaris, en contra dels altres tres grups amb representació a l’Ajuntament.

Aquesta modificació es tira endavant sense un debat previ i en profunditat, i sense haver explorat altres vies alternatives consensuades entre tots els grups municipals.

La modificació proposada per CiU, PSC i PP perjudica i limita la participació democràtica dels grups municipals amb menys regidors. Considerem que el debat polític no s’hauria de limitar, perquè això suposa un afebliment de la pluralitat democràtica al nostre Ajuntament. El control al govern és un dels pilars bàsics en els que se sustenta el nostre sistema democràtic, i pensem que no pot ser limitat en cap cas.

Tenint en compte que la majoria d’intervencions d’entitats provenen habitualment de temes portats al Ple pels grups minoritaris, és evident que la reforma proposada perjudicarà clarament la participació ciutadana.

Amb l’excusa de delimitar la durada dels plens, darrerament maratonianes, el que es fa es limitar la qualitat democràtica del nostre Ajuntament.

La proposta de modificació de CiU, PSC i PP prioritza l’agilitat i la quantitat a la qualitat democràtica, i no el que es demana a una administració moderna: diàleg, participació, corresponsabilitat i transparència. Una proposta que només fa modificacions restrictives i obvia propostes de radicalitat democràtica, com ara millorar els processos de consulta, l’obertura d’espais de participació a iniciatives socials de les entitats i la ciutadania.

La modificació està subjecta a la comoditat de l’equip de govern i pondera el bon funcionament del Ple en base a la durada. Pensem que es tracta de criteris personals i no de participació, que no dignifiquen la política tal i com l’entenem ICV-EUiA i la CUP.

Xavier Safont-Tria (CUP) i Esteve Martinez (ICV EUiA) ho han denunciat en una roda de premsa conjunta dimecres 5 de setembre de 2012.

5 de setembre de 2012