La CUP insta l’Ajuntament de Banyoles a no retornar els diners que deu a l’Estat

Nacional

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) insta l’Ajuntament de Banyoles a no retornar els diners que deu a l’estat espanyol. Segons la regidora Sandra Pazos, la […]


La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) insta l’Ajuntament de Banyoles a no retornar els diners que deu a l’estat espanyol. Segons la regidora Sandra Pazos, la quantitat que deu Banyoles és “totalment injusta”, de manera que considera que “el més coherent” és que l’Ajuntament “es faci insubmís al retorn exgit per l’estat espanyol i que demani la condonació del deute”. “Els Països Catalans envien cada any una quantitat molt alta de diners que no retornen ni en forma econòmica ni en forma d’infraestructures o serveis, sinó que simplement se’ls queda l’Estat en perjudici del nostre desenvolupament”, remarca Pazos. “És per això que és de rebut que el deute se’ns sigui perdonat ja que els catalans contribuïm a fer que d’altres territoris creixin fins i tot més que nosaltres, d’aquí a l’elevat dèficit fiscal que patim, un dels més alts d’Europa”, explica la independentista.

La CUP presentarà una moció a l’Ajuntament de Banyoles perquè es declari insubmís i no retorni el que deu, que són 770.000 euros en un termini de cinc anys; “una xifra difícilment abordable amb els actuals pressupostos i les retallades d’ingressos”. El text critica “el greu problema de finançament que pateixen els ajuntaments catalans” en part a conseqüència de “la situació d’espoli fiscal que vivim els diferents territoris dels Països Catalans, que en el cas de Catalunya podria suposar al voltant de 20.000 milions d’euros anuals i en el cas de Banyoles al voltant de 50 milions d’euros”.

Segons la moció, l’espoli és “una pràctica intolerable que afecta diàriament a les necessitats de finançament de l’Ajuntament de Banyoles, i tots els ajuntaments catalans”. El text acaba reclamant que es plantegi al govern espanyol la necessitat d’una reforma en profunditat del sistema de finançament local i la modificació de les balances fiscals entre els diferents territoris dels Països Catalans i l’estat espanyol amb l’objectiu d’acabar amb la situació d’espoli fiscal.

La CUP anima els grups municipals del consistori banyolí a donar suport a la seva proposta “per dignitat”, “perquè ja n’hi ha prou de seguir aguantant la perversió que es produeix quan, per una banda, els ajuntaments han de nodrir-se de l’impost sobre la construcció i sobre la plusvàlua i que provoca que a la pràctica tinguin més finançament com major sigui l’especulació i la construcció”.

Segons la formació, l’Estat transfereix als municipis una quantitat de diners que es calcula, entre d’altres, per població, però que depèn dels ingressos –i de les previsions d’ingressos- que l’Estat fa respecte els impostos que recapta, com l’IRPF i l’IVA. A més, aquests càlculs no tenen en compte la quantitat ni la qualitat dels serveis que els ajuntaments ofereixen a la població’. Per tot això, la CUP demana una reforma integral del sistema de finançament local.

26 de setembre de 2011