La CUP insta al Parlament a posicionar-se sobre el cop d’estat a Bolívia

Nacional

La CUP Crida Constituent ha entrat a registre avui una Proposta de Resolució per instar el Parlament de Catalunya a posicionar-se sobre el recent cop […]


La CUP Crida Constituent ha entrat a registre avui una Proposta de Resolució per instar el Parlament de Catalunya a posicionar-se sobre el recent cop d’estat a Bolívia propiciat per l’extrema dreta nacional i que té la la finalitat de desposseir del poder polític al President Evo Morales i al govern del MAS, i que atempta directament contra la sobirania popular boliviana. En aquest sentit, la proposta reivindica els següents punts: 

 1. Que s’ha produït un cop d’estat propiciat per les elits i oligarquies econòmiques del país, amb el suport d’un sector dels cossos de seguretat i de l’exèrcit, amb la complicitat d’interessos estrangers.
 2. Que aquest cop d’estat té com a finalitat  desposseir del poder polític el President Evo Morales i el Govern del MAS, revertint les reformes socials, econòmiques i polítiques promogudes en els darrers anys, així com la redistribució de la riquesa i la millora de drets per a les classes populars que havien estat assolides, en el marc d’un cicle de gran creixement econòmic que fa de Bolívia un territori de recursos estratègics i geopolítics  ambicionats per les seves oligarquies i per molts grups d’interès a nivell internacional.
 3. I que quest cop vol també retornar a la minoria rica blanca el poder polític i econòmic que el Govern del MAS havia redistribuït entre el conjunt de la població boliviana, restituint també drets, llibertats i recursos a la seva majoria formada pels seus pobles originaris, cercant la construcció d’una societat justa, democràtica i igualitària.
 4. Que les primeres actuacions de la nova presidència colpista indiquen una clara voluntat de restricció dels drets fonamentals, així com d’utilització indiscriminada i impune de la violència contra la protesta popular.

Per aquests motius, el Subgrup Parlamentari de la Candidatura d’Unitat Popular – Crida Constituent presenta la següent:

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

 1. Mostrar el seu reconeixement i respecte envers el sistema democràtic i la sobirania popular de Bolívia.
 2. El seu reconeixement i suport al sistema polític plurinacional i social impulsat pel MAS i el President Evo Morales, que ha permès una millora material de les condicions de vida del poble bolivià, reduint les desigualtats entre les elits i les classes populars, treballadores i camperoles, que coincideixen amb les poblacions indígenes de les diverses comunitats de Bolívia, i que ha avançat en la superació del racisme institucional que era tradicional en  l’estat bolivià i en la seva societat.
 3. Denunciar les ingerències externes i de grups religiosos de poder en la vida i desenvolupament polític de Bolívia.
 4. Rebutjar l’actuació  de l’extrema dreta nacional i internacional al continent americà interferint els seus processos democràtics populars. 
 5. Refusar la militarització, l’amenaça física i la violència en la pugna pel poder polític contra la democràcia i la sobirania populars.
 6. Denunciar i rebutjar la violència indiscriminada i impune utilitzada contra la protesta popular.
 7. Defensar una solució democràtica al conflicte polític, en un marc resolutiu que permeti superar l’actual situació de violència, i que es basi en el retorn a la legitimitat anterior al cop d’estat i en la voluntat popular expressada democràticament.
27 de novembre de 2019