La CUP-NCG exigeix la prohibició de les pistoles de foam

Nacional

Els anticapitalistes denuncien la manca de transparència d’Interior i els ‘punts foscos’ del protocol publicat sobre el seu ús


La CUP-NCG ha tornat a denunciar la manca de transparència del departament d’Interior en relació al protocol sobre l’ús de projectils de foam, publicat avui pel mitjà de comunicació Eldiario.es, i exigeixen, de nou, la suspensió del seu ús per part dels cossos policials. 

Els anticapitalistes consideren que és “molt greu” que el protocol s’hagi fet públic arran de la petició d’informació d’Eldiario.es a la Comissió de Transparència de Catalunya (GAIP) i per imperatiu legal i no per respondre als grups parlamentaris que en van sol·licitar la publicació. A més, la formació reitera que els projectils de foam són armes de precisió militar i que el seu ús per part dels cossos de seguretat suposen un greu perill per la població i una vulneració dels drets humans. 

La CUP-NCG considera que que el protocol publicat “té punts especialment foscos que permeten fer de l’excepció la norma”, com per exemple, que s’utilitzi el foam sense necessitar l’ordre d’un superior o que es pugui utilitzar sense previ avís a les persones que participi d’una mobilització. Per altra banda, no concreta mesures suficients de fiscalització, control ni revisió de l’ús de projectils de foam per part dels agents, així com tampoc clarifica mecanismes de prevenció dels drets dels i les manifestants. 

És per aquest motiu que insisteixen amb què cal que es prohibeixin les bales de foam, les pistoles taser i totes aquelles eines de tipus militar que suposen un perill real per la vida de les persones i que s’empren de forma absolutament descontrolada i sense cap tipus de control. Finalment, consideren que cal que s’assumeixin les responsabilitats polítiques, no només per les conseqüències de l’ús d’aquestes eines, sinó també per la falta de control en el seu ús.

 

13 de maig de 2021