La CUP-NCG es reuneix amb l’alcalde d’Elna per mostrar la seva solidaritat davant l’atac dels tribunals a l’ús del català

Els diputats, Dolors Sabater i Dani Cornellà, regidors i el secretariat de la CUP s’han compromès a treballar per difondre la situació que pateix la llengua al territori

 

L’organització independentista s’ha desplaçat a Elna per conèixer l’ofensiva judicial que està patint el català a les institucions de la Catalunya Nord. Allà, els diputats, Dolors Sabater i Dani Cornellà, juntament amb membres del Secretariat Nacional de la CUP s’han reunit amb l’alcalde, Nicolas Garcia, i el president del SIOCCAT, Pere Manzanares, per estrènyer llaços de solidaritat i per traslladar-los el seu suport.

Una visita que ve precedida després que el Prefecte, Rodrigue Furcy, denuncies que l’Ajuntament d’Elna està fent punts i actes dels plens municipals en català i després se’ls tradueix al francès. Una situació que pels anticapitalistes demostra la persecució que pateixen els catalans per part de l’Estat francès. 

El jacobinisme francès, perseguint-nos com a catalanes i impedint qualsevol avenç en l’ús de la nostra llengua, està fent la feina bruta al feixisme. Les polítiques centralitzadores i la manca de propostes de desenvolupament econòmic autocentrades en la Catalunya Nord  han convertit aquesta regió en una de les més empobrides de l’Estat francès. En aquest sentit el batlle també ens ha explicat que estan escanyant a l’Ajuntament i les capes més empobrides de la situació amb la pujada del preu de la llum un 150% i que ja ha anunciat que desobeiria i no pagarà la propera factura.

Si a tot això, hi sumem les nul·les perspectives de futur combinades amb una manca de polítiques d’acolliment a les nouvingudes, tenim com a resultat el clar ascens de la ultradreta, que encara menysprea més la nostra identitat i que no en tolera l’ús del català en cap espai públic. No podrem avançar en la protecció de la nostra llengua sinó construïm un present digne pel poble i per la nostra terra.

Per aquest motiu, en la reunió d’avui la CUP s’ha compromès a impulsar fins a tres iniciatives amb l’objectiu de difondre la situació que viu Elna en totes les institucions on l’organització té presència.  En primer lloc, es col·laborarà en la difusió a nivell internacional. En segon lloc, es faran ús de les xarxes municipalistes i d’Ajuntaments en que participan per extendre el suport arreu dels Països Catalans. I finalment, es promourà una compareixença de l’Ajuntament d’Elna a la Comissió de Cultura.

A més, arran d’aquest fet, s’ha conegut que per via del Sindicat Intercomunal per la Promoció de les Llengües Occitana i Catalana (SIOCCAT) s’han aconseguit que se sumin a la iniciativa impulsada pel el prefecte, Rodrigue Furcy, altres Ajuntaments i l’Oficina Pública de la Llengua Catalana, encarregada de promoure l’ús del català a la Catalunya Nord.

Els anticapitalistes també han volgut constatar que aquesta no és el primer conflicte que es viu en les terres nord-catalanes per voler expressar-se en català. I per això, constaten el reconeixement  a l’impuls del català en tots els àmbits.  I, s’han solidaritzat amb tot el poble d’Elna per voler viure en la llengua que s’expressen i , especialment, amb en Nicolas Garcia, que els ha explicat que és la voluntat del 80% del poble i que només ho poden fer habitualment el 7%.

7 d'octubre de 2022