La CUP s’oposa a la retallades del servei sanitari a Sant Joan Despí

Nacional

  NO A LES RETALLADES SOCIALS NO A LES RETALLADES EN SANITAT El sistema sanitari a Sant Joan Despí està patint els últims mesos unes […]


 

NO A LES RETALLADES SOCIALS

NO A LES RETALLADES EN SANITAT

El sistema sanitari a Sant Joan Despí està patint els últims mesos unes greus retallades en les seves prestacions i serveis a la ciutadania a causa de les retallades en el pressupost imposades pel Govern de la Generalitat en el seu pla d’austeritat i de reformes en el conjunt de l’Administració Pública. Així, en els últims mesos s’han anat reduint el serveis de l’Hospital Moisès Broggi (tancament de quiròfans, reducció de personal, reducció d’intervencions quirúrgiques, reducció de boxs…) i arribant a anul·lar-se intervencions quirúrgiques programades per manca de personal (p. ex. anestesiòlegs).

 

Durant aquest mes de juliol ja han estat acomiadats 24 metges de l’Hospital Moises Broggi relacionats amb les àrees de cirúrgia, traumatologia i pneumologia. No es tornaran a programar més intervencions quirúrgiques durant el que queda d’any 2011, i només es realitzaran les intervencions quirúrgiques que no es puguin derivar a altres centres hospitalaris. S’ha eliminat la unitat d’ictus, s’han reduït els equips d’hospitalització a domicili fins quedar-ne un de un sol, i només hi ha en servei 12 llits d’UVI dels 18 possibles.

 

D’altra banda, aquests mesos d’estiu aquesta situació s’agreujarà ja que les retallades s’amplien als ambulatoris, els quals han de reduir durant el mes d’agost els seus horaris d’atenció al pacient, de forma que el CAP de les Planes només donarà servei de dilluns a divendres de 8.00 a 15.00 hores, i el CAP Verdaguer (Casc Antic) de dilluns a divendres de 13.30 a 20.30 hores de dilluns a divendres i de 8.30 a 15.00 hores els dissabtes..

 

A conseqüència de totes aquestes retallades el dret a la salut i a la assistència sanitària es veurà greument afectat, suposant una degradació i precarietat en els equipaments i el personal, augment de les llistes d’espera. Tot plegat es traduirà en una intolerable reducció en la qualitat del servei sanitari prestat. 

 

Les retallades suposaran que hi haurà menys plantilla de professionals i facultatius, arribant a nivells de fa anys, insuficients per atendre a una població que ha augmentat extraordinàriament els darrers anys. Aquesta situació es veurà agreujada per que no hi ha dotació pressupostària per a fer suplències i cobrir cap mena de baixa, agreujant-se el deteriorament de l’atenció sanitària. Qualsevol reducció  suposa llistes d’espera més llargues i disminució del temps d’atenció o de visita.

 

 

La CUP de Sant Joan Despí entén que el dret a la salut i a l’assistència sanitària són un dret fonamental bàsic i, en conseqüència, s’oposa frontalment a qualssevol tipus de retallada en el servei públic de sanitat.  La CUP s’oposa a que la reducció de recursos econòmics imposada per un sistema polític i econòmic en crisi suposin un afebliment i precarització del nostre sistema sanitari públic i una  retallada dels serveis prestats, que repercutirà en una disminució de la seva qualitat. Admetre qualsevol tipus de retallada significa un afebliment i precarització del servei de salut públic encaminat a un canvi de model sanitari basat en la sanitat privada i el copagament directe o indirecte.

 

La CUP de Sant Joan Despí exigeix al Govern de la Generalitat i a l’Ajuntament de Sant Joan Despí que:

  no s’acordi cap mena de reducció en els pressupostos de sanitat,

  que no s’apliqui cap mena de retallada en els serveis públics sanitaris

  que es mantinguin o s’augmentin els serveis públics existents per poder oferir una sanitat pública, universal i de qualitat, d’acord amb les necessitats reals de la població.

 

 

 

Sant Joan Despí, 1 d’agost de 2011

1 d'agost de 2011