La CUP-PR vota en contra la pròrroga de l’estat d’alarma i s’oposa a un nou pacte d’Estat que exclou les nacions sense estat i les classes populars

Nacional

L’organització anticapitalista votarà en contra de la pròrroga de l’estat d’alarma, i tampoc no donarà suport als decrets laborals i econòmics, ja que considera que […]


L’organització anticapitalista votarà en contra de la pròrroga de l’estat d’alarma, i tampoc no donarà suport als decrets laborals i econòmics, ja que considera que les mesures aprovades durant els últims quinze dies no només han sigut insuficients sinó que, en alguns aspectes, han sigut equivocades, prioritzant els beneficis de televisions privades, empreses energètiques o entitats financeres, per sobre de les classes populars. La CUP-PR també vol fer una crítica a la proposta de pacte d’estat, que consideren que es basa en una raó d’estat buida, on els pobles i els treballadors no hi tenen cabuda. 

La CUP considera que no hi ha possibilitat de sortida conjunta a aquesta crisi, si aquesta no es fonamenta en els drets fonamentals de les classes populars i treballadores dels pobles de l’Estat, per sobre dels mercats i interessos econòmics. Critica que s’hagi estat fent referència a els pactes de la Moncloa, ja que “recorden a un temps de pau sense memòria, d’una raó d’estat feta sobre la base de l’atropellament de pobles i drets”, segons ha exposat Vehí. 

Davant del que anomenen “un canvi de cicle accelerat per la COVID-19”, la CUP considera que són necessaris consensos en drets socials, econòmics i polítics fonamentals dels pobles i treballadors de l’estat. Vehí exposa que “no hem vist en la gestió del govern, ni per descomptat en altres forces parlamentàries, mesures que vagin en aquesta línia, sinó un govern que escolta la CEOE en lloc d’escoltar els inquilins o els treballadors”, per tant creuen imprescindible obrir un cicle popular de destitució del Règim, així com de la falta de sobirania institucional i de la política de pactes sense embat a l’horitzó.

Pel que fa als decrets en matèria laboral, la CUP-PR fa una crítica al permís retribuït recuperable, ja que consideren que torna a posar el pes de la crisi sobre la classe treballadora, que haurà de recuperar les hores. Per altra banda, destaquen també  mesures “absolutament insuficients o fins i tot preocupants”, com el fet d’haver considerat els acomiadaments improcedents, però no nuls, o la crítica a la gestió de la població migrada en situació administrativa irregular o amb el permís a punt d’expirar, així com la manca de mesures per tal de poder fer efectiva la Renda Bàsica Universal. 

Finalment, pel que fa a les mesures socials i econòmiques, l’organització considera que segueix una lògica d’endeutament públic per tal de rescatar a les grans empreses i els oligopolis. La CUP també fa una crítica a mesures com el traspàs de 15 milions d’euros a les televisions per cable perquè puguin mantenir beneficis en cas que baixin els nivells d’audiència i els contractes de publicitat privats. Consideren que el decret “rescata a grans empreses i entitats financeres en lloc de les famílies”, així que hi votaran en contra. 

 

8 d'abril de 2020