La CUP proposa que es dediquin les indemnitzacions, dietes i altres suplements dels sous de diputats i diputades a la sanitat pública

Nacional

L’organització anticapitalista proposta que es reassignin aquestes retribucions, amb una lògica finalista, per reforçar la sanitat pública en aquest context d’emergència. Considera que ha de […]


L’organització anticapitalista proposta que es reassignin aquestes retribucions, amb una lògica finalista, per reforçar la sanitat pública en aquest context d’emergència. Considera que ha de ser una mesura que s’apliqui de manera generalitzada per tal d’evitar que se’n faci un ús propagandístic per part de les diferents forces polítiques i que ha tenir caràcter retroactiu des de l’inici del confinament, ja que els diputats i diputades no han hagut de fer ús d’aquests suplements perquè l’activitat no era normalitzada. 

La CUP ha proposat en reiterades ocasions rebaixar dràsticament els sous dels alts càrrecs (diputats, consellers, secretaris, directors, etc.). Al projecte de llei de pressupostos 2020 de fet, es va presentar una esmena en aquest sentit i que va ser rebutjada per tots els grups parlamentaris, a excepció de Cat-ECP. De la mateixa forma, la CUP-CC va votar en contra dels pressupostos al Parlament, precisament per aquesta raó. Així mateix, al Congrés dels diputats a Madrid, la CUP-PR va denunciar al primer ple de la legislatura que es pugés el sou dels diputats, en un decret on s’augmentava la retribució de personal públic com docents i sanitaris. 

Des de la CUP també es fa una dura crítica a les dietes i extres per desplaçaments, ja que de facto suposen sobresous “encoberts” i més, en un moment on no hi ha acció política institucional normalitzada. L’organització rebutja els privilegis atorgats als alts càrrecs i els seus electes dediquen part del sou i de la subvenció a l’acció política en benefici de les classes populars, no només en casos d’emergència com l’actual. 

Per tant i com sempre ha reclamat l’organització, és necessari una rebaixa dels sous dels alts càrrecs, no només fruit de la crisi de salut pública que vivim en aquests moments, sinó perquè aquests sous estan molt allunyats de la mitjana de salaris de les classes populars i treballadores d’aquest país. Mentre que el salari brut anual mitjà a Catalunya és de 25.180,45, el salari brut anual mitjà dels alts càrrecs i directius d’entitats del sector públic és de 70.000€.

 

27 de març de 2020