Davant l’aplicació de l’estat d’Alarma a tots els territoris de l’Estat

Nacional

Davant la recent declaració institucional del president del govern de l’estat espanyol, Pedro Sánchez, i sobre l’aplicació de l’estat d’Alarma (article 116 CE) a tots els territoris de l’Estat, la CUP vol manifestar que:

 


  1. Com a organització política assumim, des de l’inici d’aquesta crisi de salut pública, el compromís amb les mesures de salut pública, amb rigor i disciplina, per a frenar la propagació del COVID-19, posant-nos a disposició de la ciutadania i dels professionals de l’àmbit de la salut.
  2. Centralitzar les competències de seguretat, mesura que suposa de facto, una limitació dels drets fonamentals de la població en un estat d’alarma generalitzat i alhora mantenir la possibilitat d’anar als centres de treball demostra que el paquet de mesures adoptades pel govern en aplicació de l’article 116 de la CE, són contradictòries i que posen en risc especialment la vida de la classe treballadora, que veu limitats els seus drets per la garantia del capital.
  3. Per aquest motiu, mostrem un rebuig contundent a les mesures recentralitzadores injustificades a les competències dels governs i parlaments autonòmics, ja que es vulnera la poca sobirania de la que disposaven i la garantia d’una bona coordinació entre els ministeris competents en Interior i Sanitat, amb les conselleries corresponents i els professionals a càrrec dels departaments per a la garantia dels drets i necessitats de la població mitjançant l’impuls de mesures que posin al centre el bé comú, la igualtat de tracte i els drets i necessitats de tota la població.
  4. Les mesures obren la porta a poder arribar a fer ús de les instal·lacions de la sanitat privada, o poder arribar a controlar el mercat d’hidrocarburs, però en cap cas s’estableix si es farà sense compensació ni se’n concreten les condicions. Tampoc s’aborda la necessària aturada de desnonaments, una moratòria de pagament d’hipoteques o lloguers ni un control de preus de medicaments ni tan sols de control de preus d’aliments bàsics per evitar-ne l’especulació. A més, no es fa referència a cap mesura de corresponsabilització per a les empreses que no compleixin amb la lògica del bé comú i, per tant, estem a mercè de possibles accions especulatives i que generin inflació. 
  5. En termes laborals, les mesures no garanteixen la fi dels ERTE i dels acomiadaments col·lectius que estan condemnant a la població a la desocupació i a un futur sense feina, així com tampoc reconeix mesures orientades a que les feines de cura siguin remunerades i puguin sostenir-se amb suport de les institucions. Per això, denunciem de la manca de mesures socials i econòmiques de suport a les treballadores i a les famílies.
  6. En aquest sentit, considerem que s’aprofita una crisi de salut internacional, provocada per la propagació del COVID-19, per adoptar mesures amb la finalitat encoberta d’intervenir política i econòmicament els governs autonòmics, sobreposant la unitat territorial de l’Estat a mesures reals i dràstiques de confinament immediat de tota la població, de lluita contra la pandèmia i de garantia de drets a les classes populars.

 

14 de març de 2020