Davant de la publicació per part del departament d’Interior d’un resum del protocol sobre l’ús de les bales de foam

Nacional

Davant de la publicació per part del departament d’Interior d’un resum del protocol sobre l’ús de les bales de foam, la CUP-NCG manifesta que: 


  1. Els projectils de foam són armes de precisió militars i el seu ús per part dels cossos de seguretat suposen un greu perill per la població i en la majoria dels casos, una vulneració dels drets humans. A Catalunya, durant les protestes per l’empresonament de Pablo Hásel s’haurien disparat 420 bales de foam, quatre de les quals haurien ferit a persones al cap i a l’abdomen i la pèrdua d’un ull. 
  2. El novembre de 2019, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció instant al govern de la Generalitat a fer públic el protocol sobre l’ús de bales de foam. Des de fa anys, diverses organitzacions en defensa dels drets humans i antirepressives exigeixen la publicació d’aquests protocols i denuncien opacitat i males praxis en l’ús dels projectils per part dels mossos d’esquadra. Tot i així, no és fins avui que el departament d’Interior ha decidit fer públic un resum del protocol, tard i malament. 
  3. El resum del protocol, per altra banda, no concreta mesures de fiscalització, control ni revisió de l’ús de projectils de foam per part dels agents, així com tampoc clarifica mecanismes de prevenció dels drets dels i les manifestants. 
  4. Per tot això, cal que es prohibeixin les bales de foam, les pistoles taser i totes aquelles eines de tipus militar que tenen perill real per la vida de les persones i que s’empren de forma absolutament descontrolada i sense cap tipus de control i cal que s’assumeixin les responsabilitats polítiques, no només per les conseqüències de l’ús d’aquestes eines, sinó també per la falta de control en el seu ús.

 

19 d'abril de 2021