El Parlament comença a treballar per declarar l’ecocidi com un crim contra la Humanitat a l’Estatut de Roma

Nacional, Parlament

Ho fa a partir la ponència de llei que ha impulsat la CUP-NCG amb entitats ecologistes per modificar el Codi Penal: “Volem fer ressò internacional perquè més països s’animin”


El Parlament de Catalunya ha celebrat aquesta setmana la primera ponència de llei perquè s’introdueixi el crim d’ecocidi al Codi Penal i a l’Estatut de Roma del Tribunal Penal Internacional. Una iniciativa que ha impulsat la CUP-NCG, juntament amb nombroses entitats ecologistes del territori, i que té al capdavant el diputat Dani Cornellà qui també ha estat escollit relator de la llei. L’objectiu és aconseguir fer “ressò internacional perquè altres països s’animin a incorporar aquest crim en la seva legislació”, ha dit el diputat Cornellà en la seva primera intervenció de la ponència.

Després de superar un debat a la totalitat al ple del Parlament, els cupaires han posat fil a l’agulla per elaborar una ponència que inclogui fins a una trentena d’experts. En la primera sessió d’aquests dijous 18 de gener hi han participat Maite Mompó (directora de la plataforma Stop Ecocidi), Joja Mehta (Cofundadora de la Plataforma Stop Ecocidi), Josep Maria Mallarach (president de l’associació Silene i doctor en biologia i medi ambient), Antoni Pigrau (Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona) i Susana Borràs (professora de dret internacional públic i dret de la Unió Europea de la Universitat Rovira i Virgili). A qui el diputat Cornellà els hi ha agraït la presència hi ha assegurat que la seva voluntat és acabar la ponència amb “una modificació de la llei que realment suposi portar davant dels tribunals aquestes empreses i els seus directius que cometen greus ecocidis“.

En definitiva, els anticapitalistes consideren que aquesta ponència és un pas important perquè els responsables de provocar la greu crisi climàtica i ecològica que patim assumeixin les seves responsabilitats. “Veiem casos criminals arreu del planeta contra la natura i contra les generacions futures que queden impunes. El 5è crim internacional contra la pau ha de ser l’ecocidi, cal posar davant els tribunals els causants de la destrucció d’ecosistemes en territoris determinats i que reparin els gravíssims danys ambientals i comunitaris causats”, ha conclòs Cornellà. Una ponència que tindrà una durada de cinc sessions i es preveu que acabi a mitjans de març.

19 de gener de 2024