L’Estat espanyol nega sistemàticament l’asil de persones migrades i refugiades

Nacional

L’Estat espanyol ha rebut durant els últims anys milers d’euros de finançament per part de la Unió Europea per a complir les quotes d’asil i […]


L’Estat espanyol ha rebut durant els últims anys milers d’euros de finançament per part de la Unió Europea per a complir les quotes d’asil i refugi que li pertoquen com a estat membre. Tot i així, del 2015 al 2017 només ha respost a un 4,15% de les demandes de persones refugiades i reiteradament, continua denegant sol·licituds d’asil. Només l’any 2017, més de 31.000 persones han demanat asil a l’Estat espanyol i la seva negativa constant i la falta de voluntat ha provocat que fins i tot hagi estat denunciat per la Comissió Europea, un organisme al servei de les polítiques neoliberals que no és garantia del respecte al dret de les persones migrades i refugiades.  

La CUP Crida Constituent celebra l’anunci del govern espanyol d’acollir les persones que anaven a bord de l’Aquarius als Països Catalans, però aquest cas ens ofereix una tràgica oportunitat per entendre el passat colonial d’Europa i el seu racisme institucional. En aquest sentit, la CUP-CC denuncia les declaracions del ministre de Foment, José Luis Ábalos, assegurant, sense miraments, que a la majoria d’aquestes persones se’ls aplicarà la llei LOEX, una llei d’estrangeria que afavoreix que l’estat espanyol actuï com a frontera sud de l’Europa Fortalesa i que apliqui unes polítiques migratòries que propicien el racisme institucional i que:

  • Assassinen sistemàticament al mar Mediterrani, on l’any 2017 hi han deixat la vida més de 3.100 persones. 
  • Priven de llibertat a les persones, condemnant-les a viure en presons i en CIE sense cap garantia de respecte als drets fonamentals.
  • Deporten forçosament a persones mitjançant convenis milionaris amb companyies privades que utilitzen protocols que permeten la sedació i la contenció física. 
  • Persegueixen a la població migrada amb batudes i identificacions racistes per motius ètnics.
  • Se subordinen a les necessitats del capital, permetent situacions d’esclavitud i de vulneració de qualsevol dret laboral. 

Veiem com el discurs de l’extrema dreta i el feixisme s’ha normalitzat arreu de l’Europa Fortalesa mentre que el sistema actual ha generat un apartheid entre el dret i el no dret de les persones migrades i refugiades. En aquest sentit, fem una crida a la desobediència de les fronteres d’una Europa Fortalesa on no hi tenen cabuda els drets humans ni les polítiques migratòries justes i garantistes.  

Des de la CUP i l’Esquerra Independentista exigim la llibertat de moviment, el dret a la migració i la garantia de drets arreu, així com el tancament de tots els CIE, la fi de les deportacions i de les batudes racistes per part de la policia. Així, la CUP posa sobre la taula el compromís inequívoc d’impulsar i recolzar tots aquells pobles i ciutats que basteixin municipis antiracistes per l’equitat radical i la plena socialització de totes les persones migrades, sense condicions i respectuosos amb els drets humans.

Mesures urgents competència de la Generalitat

En aquest sentit, la CUP-CC reivindica a la Generalitat de Catalunya mesures que són competència autonòmica i que no s’estan aplicant, com garantir que des dels ajuntaments es compleix la llei d’empadronament i que tots els municipis asseguren la possibilitat d’empadronament sense domicili i que s’igualen les taxes municipals per tràmits d’estrangeria. 

També cal destacar el protocol PRODERAI, que el departament d’educació juntament amb el d’interior, han engegat a les escoles per tal de detectar el radicalisme islàmic. La CUP considera que aquest protocol és “racista i estigmatitzador” i s’ha de reformular tal i com l’organització va denunciar en la passada legislatura. 

A més, la gestió de menors que arriben no acompanyats d’una persona adulta està totalment privatitzada i gestionada des d’un enfocament que no és garantia de drets. Per tant, cal abordar “urgentment” aquest tema i exigir no només polítiques públiques garantistes amb l’acompanyament dels menors, sinó també evitar que “es faci negoci” des de la perspectiva mercantil amb la vida d’aquests menors. 

Finalment, i sobre quotes de persones refugiades, tot i que la Generalitat no té competència en aquest àmbit, cal que es desplegui un pla de refugi i desobeir l’Estat per poder acollir. El Parlament de Catalunya ja va aprovar una moció presentada per la CUP Crida Constituent en aquest sentit.

Els Països Catalans són un vector necessari per la construcció d’una Mediterrània justa, solidària i digna per a la gent que l’habita. Això, implica consolidar un marc d’acollida sense racisme institucional ni vulneració dels DDHH: un marc que impugni el paradigma fronterer de l’Europa Fortalesa.

20 de juny de 2018