L’Esquerra Independentista fa una crida a assistir a la marxa en defensa de l’escola en català del proper 14 de juny

Nacional

L’Esquerra Independentista (CUP, Arran, SEPC, Endavant, MDT, COS i Alerta Solidària), han convocat avui en roda de premsa a la manifestació per l’escola en català […]


L’Esquerra Independentista (CUP, Arran, SEPC, Endavant, MDT, COS i Alerta Solidària), han convocat avui en roda de premsa a la manifestació per l’escola en català impulsada per la plataforma Som Escola que tindrà lloc el proper dissabte 14 de juny a Barcelona.

Totes les organitzacions han fet una crida a participar d’aquesta convocatòria sota el lema “Per uns Països Catalans de totes. Construïm l’educació que volem!” i han volgut emfatitzar així que la lluita per la defensa de la llengua catalana està vinculada a tots els territoris dels Països Catalans que amb reformes com la LOMQUE, el TIL o el tancament de línies en valencià veuen cada dia vulnerat el seu dret a utilitzar la llengua que els hi és pròpia. 

La portaveu nacional del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Mercè Amich, ha afirmat que “estem preparats per ser la porta de canvi que ens porti a una escola pública, popular, antipatriarcal, catalana i de qualitat” i ha afegit que “som aquí per dir prou a les vulneracions i atacs constants de l’estat de l’Estat francès i espanyol”. 

Amich ha reiterat també, que, com a membre de la plataforma Som Escola, en la que treballen diferents col·lectius que tenen el marc de Països Catalans, criden a que “la mobilització del 14 de juny sigui un clam de tota la societat catalana contra les agressions del país per que permeti subvertir la situació d’avui en dia”, i ha definit el dia 14 de “jornada històrica”. 

Per la seva banda, el diputat per la CUP-AE, Quim Arrufat, ha volgut emfatitzar que “el que està en joc, no és només la immersió lingüística, sinó l’escola pública democràtica i catalana”. Així, Arrufat ha considerat que la mobilització del proper 14 de juny és “la punta de l’iceberg contra les sentències”, que, considera, “si no reaccionem i passem a l’ofensiva, trencaran un marc de conquesta democràtica que ja es va perdre al País Valencià i que s’està perdent a les Illes”. “Ens estan obligant a passar a l’ofensiva democràtica i pacífica”, ha afegit el diputat, que, ha anunciat “ha de conduir a la desobediència que faci de l’escola en català una batalla política en la que la normalització lingüística ha de ser el marc de mínims”. Finalment, ha cridat a tota la societat a “sortir al carrer en defensa de la llengua catalana, l’escola pública, democràtica i de qualitat”. 

La organització juvenil Arran ha afirmat que “és des del carrer des d’on s’ha de construir i lluitar pel futur”. Quim Espanyol, membre de l’organització juvenil, ha volgut reiterar així que, segons ells, “la mobilització i la lluita són l’únic camí per fer front a la situació de crisi, tan a casa nostra com arreu del món”. 

La Coordinadora Obrera Sindical (COS) ha considerat que “el model educatiu que s’està imposant amb reformes com la LOMQUE, la LEC o el decret de plantilles són mesures contra el sistema públic català i democràtic que volem per la nostra educació”. Així, Rai Collet, membre del sindicat ha animat a la societat catalana no només a defensar la llegua, sinó a “lluitar per un model públic, democràtic i de qualitat a les escoles”

Albert Vendrell ha defensat en nom del Moviment en Defensa de la Terra (MDT) el model d’immersió lingüística, però ha matisat que “no és suficient” i que les reformes que planteja el Govern de la Generalitat “formen part d’una estratègia global de l’ús del català en espais formals”. Així mateix, també han volgut aprofitar la roda de premsa per enviar “tot el suport” a la vaga de fam del docent de les Illes, Jaume Sastre, en defensa de l’escola en català. 

La Organització Socialista d’Alliberament Nacional, Endavant (OSAN), ha assegurat que “defensar el català és defensar l’escola pública contra qui la vol mercantilitzar i posar-la al servei del mercat”. D’aquesta manera, Ausiàs Ferrer, membre de l’organització, ha considerat que tant l’Estat espanyol com la Generalitat “volen fer de la societat catalana una societat més classista fent entrar els interessos del mercat dins les aules” i ha cridat a tothom a la assistir a la manifestació en contra d’aquestes premisses. 

D’aquesta manera, les organitzacions que conformen el moviment de l’Esquerra Independentista han emfatitzat que, més enllà de la defensa de la llengua, la manifestació del 14 de juny ha de servir per defensar l’escola pública i una educació per a les classes populars; és a dir, per a les persones amb menys recursos econòmics, que són la majoria social d’aquest país. 

A més a més, han reiterat que aquest model educatiu ha de trencar també amb el model patriarcal d’ensenyament i s’han posicionat en contra de les retallades i de la poca inversió destinada a educació, assegurant que, els recursos destinats a aquest servei social han de garantir una escola “de qualitat”. 

Per tal de visualitzar això, durant la roda de premsa s’han anat muntant unes caixes amb els símbols que defineixen aquest model d’ensenyament i que han volgut simbolitzar la construcció d’un model educatiu alternatiu a l’actual. A més a més, totes les organitzacions han fet una crida a participar del bloc liderat per Assemblea Groga (SOS Educació) a les 16:30 a Consell de Cent/Viladomat (Espai Germanetes) amb qualsevol tipus de demanda que pugui situar el focus més enllà de la defensa de llengua. 

De cara a la manifestació, s’han organitzat més de 50 busos arreu del país i molts dels barris barcelonins acudiran en diferents blocs al punt central de convocatòria que serà a les 18.00 de la tarda a Passeig de Sant Joan amb Gran Via i que comptarà amb la participació de colles de cultura popular i geganteres que ompliran la marxa d’un caràcter festiu i reivindicatiu. 

9 de juny de 2014