Contra l’Europa Fortalesa, desobeïm fronteres

Nacional

Des de la CUP volem constatar que la decisió d’Itàlia de no acollir a les persones rescatades pel vaixell Aquarius en aigües italianes genera un […]


Des de la CUP volem constatar que la decisió d’Itàlia de no acollir a les persones rescatades pel vaixell Aquarius en aigües italianes genera un precedent injust i negatiu sobre la trajectòria per l’abordatge dels fenòmens migratoris a la Unió Europea.

Un cop més, s’ha posat de manifest que la Unió Europea s’ha construït sobre una base racista i excloent, amb una clara posició política indiferent davant dels conflictes econòmics i militars d’arreu del món i clarament còmplice de les estructures que generen els desplaçaments per la majoria de persones refugiades i migrades.

Cal rebre a totes aquelles persones que fugen de conflictes, siguin econòmics o bèl·lics, i cal cobrir totes les necessitats de les persones migrades per al ple desenvolupament d’una vida digna a casa nostra. No n’hi ha prou amb declaracions “benintencionades” sinó que cal la voluntat política i el compromís real de millora de les condicions de vida i això passa necessàriament per la desactivació dels marcs legislatius que consoliden el racisme institucional i totes les seves eines (CIE, llei d’estrangeria…), i desplegar la condició de ciutadania per a totes aquelles persones que ho demanin.

La CUP posa sobre la taula el compromís inequívoc d’impulsar i recolzar tots aquells pobles i ciutats que basteixin municipis antiracistes per l’equitat radical i la plena socialització de totes les persones migrades, sense condicions i respectuosos amb els drets humans.

Els Països Catalans són un vector necessari per la construcció d’una Mediterrània justa, solidària i digna per a la gent que l’habita. Això, implica consolidar un marc d’acollida sense racisme institucional ni vulneració dels DDHH: un marc que impugni el paradigma fronterer de l’Europa Fortalesa.

12 de juny de 2018